Viata in Suedia. Ce spun romanii care traiesc aici

0
6987
viata in suedia. ce spun romanii

Viata in Suedia. Romanii care au ales sa traiasca in Suedia spun ca este o tara extrem de frumoasa, iar traiul aici vine la pachet cu multe beneficii, insa sunt si multe diferente la care, desigur, trebuie sa te adaptezi din mers.

„Lectia cea mai importanta pe care am invatat-o aici este ca ar fi bine daca ai putea sa te resetezi cumva, ca sa o poti lua de la capat. Pentru ca altfel, diferentele de principii, de educatie, de viata, sunt mari. Iar gafele sunt inevitabile. Colacul de salvare este ca ei sunt foarte torelanti. Chiar si atunci cand vor sa critice sau vor sa dea un raspuns negativ intai iti fac o pregatire, ca sa ajunga frumos la partea mai putin placuta. Sunt deschisi. Pozitivi. Am gasit aici oameni care iubesc natura si animalele, fac sport si sunt foarte organizati. De exemplu pe noi ne-a uimit cum isi planifica concediile si cu doi ani inainte.”, poveste o romanca pe blogul ei.

Despre sistemul de educatie din Suedia

Viata in Suedia

„Imi place ca la scoala mentalitatea este de toleranta si deschidere, de acceptare a faptului ca suntem unici si diferiti. Asa sunt invatati copiii, la scoala si acasa. Ce m-a uimit la inceput este ca intreg sistemul mi-a parut cumva pe dos fata de cum il stim noi. Cand profesorul vine in clasa nu povesteste cat de nemaipomenit este el , ci le spune copiilor cat de minunati sunt ei si ca este o deosebita placere pentru el sa ii intalneasca. Copiii sunt respectati, li se cere parerea si sunt apreciati. Competitia intre elevi nu este incurajata, ci cooperarea. Copiii nu stiu ce note au colegii lor, dar invata sa lucreze impreuna, in echipa. Sunt invatati zi de zi ca fiecare dintre ei este unic si are calitati si talente diferite. Iar echipele functioneaza perfect asa. Scoala este gratis, iar copiii primesc masa de pranz gratis la scoala. Dulciurile sunt interzise pe teritoriul scolii. Facultatea este tot gratis, ba mai mult primesti bani sub forma de ajutor pentru studii probabil incepand de la 18 ani. Scolile particulare gen gimanziu/liceu sunt de asemenea gratis. Exista si scoli private unde se plateste, dar astea sunt mai degraba pentru adulti care vor sa faca anumite cursuri intensiv. Doar pentru cursurile extra scolare exista taxe.”

Viata in Suedia

Nici in Suedia nu sunt cainii cu covrigi in coada

Un alt roman care traieste de ceva vreme in Suedia povesteste pagina unui site de socializare ca si aici sunt oameni care gasesc greu de munca. „Cu job-urile e cu cantec. Exista joburi care se cauta permanent, cum sunt doctorii, asistentele, IT, muncitori, profesori si celelante care se gasesc doar daca ai ‚contacte’ , cum spunem noi relatii, networking sau …. mult noroc”, spune romanul stabilit in Suedia.

Viata in Suedia

Suedia este renumita pentru sistemul de protectie sociala. Copiii au gratuitate la medic/dentist pana la 18 ani. Adultii platesc o suma fixa indiferent de tipul de consultatie, numarul de analize sau interventia chirurgicala. Insa nu iti fac niciodata consult medical doar preventiv,de control, cum faceam in Romania. Si uite asa m-am dezobisnuit sa merg la doctor”, mai povesteste romanul din Suedia.

Alte lucruri pe care romanii le considera ciudate la suedezi:

„Cand vrei sa urci in autobuz, toata lumea sta la coada, la usa din dreptul soferului. Cei care au abonament ( mai rentabil) sub forma de cartela magnetica, introduc cartela in aparatul special. Restul isi cumpara biletul de calatorie, de la sofer. De asemenea, se pot cumpara cartele (sau reincarca) de la sofer. Sunt cazuri in care situatia aceasta poate duce la intarzierea autobuzelor. Insa, este un sistem bine gandit pentru ca nimeni nu urca fara bilet. Aici mijloacele de transport in comun au un orar care trebuie respectat”, spune Eliza, romanca stabilita in Suedia.

Viata in Suedia

O alta piedica pe care au intampinat-o multi romani in Suedia consta in faptul ca este greu sa inchiriezi o locuinta. „Este foarte greu sa obtii un apartament, la prima mana, de la o agentie imobiliara. Un sistem imobiliar ciudat si cu piedici. Prioritate ar avea familiile cu multi copii, dar nu prea este adevarat. Te inscrii la cozi, la mai multe agentii din oras. Pana iti vine randul poate dura de la cateva luni pana la cativa ani. Asta se intampla deoarece nu sunt apartamente libere, cel putin in orasele mari, dar daca ai noroc si primesti apartament, nimeni nu te poate da afara decat in conditii grave”, conchide Eliza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.