Povestea inginerei românce care s-a dus în Italia ca să lucreze ca „badantă”

0
540
FOTO: adevarul.ro
FOTO: adevarul.ro

Victoria Mititelu, din Buzău, în vârstă de 60 de ani, de profesie inginer, s-a decis în urmă cu 5 ani să plece din România, din cauza greutăților financiare. În plus, și-a dorit mult să-și ajute financiar și cele două fete la facultate. Când a plecat, în 2014, câștiga 1.500 de lei pe lună.

A ajuns în Italia, unde s-a angajat ca îngrijitoare de bătrâni într-o mică localitate cu 3.200 de locuitori, din provincia Macerata.

„Am plecat în octombrie 2014 ca badantă, deci nu pe meseria mea. Pot spune că experienţa din Italia a fost una benefică şi simt că am câştigat ceva din asta. În Italia, am văzut altă civilizaţie şi acolo mi-a venit şi ideea unei afaceri de familie”, a povestit femeia pentru Adevarul.ro.

În Italia, Victoria Mititelu a început să fie foarte atentă la cum își gestionează localnicii afacerile de familie.

„Prima dată am stat într-o localitate rurală, la Sarnano, unde fiecare magazin sau brutărie era o afacere de familie. Dimineaţa era fratele cel mare, apoi fratele cel mic sau chiar toţi membrii familiei. Toţi erau implicaţi. Am zis că o astfel de afacere ne-ar putea relansa viaţa”, a mai declarat Victoria Mititelu, pentru Adevarul.

Apoi i-a venit ideea de a deschide o afacere de familie în Buzău. S-a consultat cu soțul și cele două fiice și au decis împreună să deschidă un atelier de confecții metalice în curtea pe care o dețin în Buzău. A fost ales acest domeniu, pentru că soțul inginerei lucrase în confecții metalice.

Banii pentru deschiderea atelierului i-a luat prin programul Diaspora Start-up. Cei doi soți Mititelu au primit 30.000 de euro, bani pe care îi vor folosi pentru a-și dota atelierul cu aparatură și ustensile.

De asemenea, cei doi vor ca pentru afacerea lor să angajeze patru sau cinci tineri pe care să-i pregătească în meserii ca sudor sau lăcătuș mecanic.

FOTO: adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.