Documentar Netflix despre mafia lemnului din România, distribuit în 190 de țări

0
533
FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Tăierile ilegale de pădure din România vor fi subiectul unui documentar care va apărea la finalul acestei luni pe Netflix. Documentarul se numește „Broken” și este realizat de o echipă de jurnaliști americani. Au fost analizate zone din Parcul Național Domogled Valea Cernei și din Parcul Național Retezat.

Serialul va fi difuzat în 190 de țări și abordează mai multe subiecte, de la cosmetice, țigări electronice sau mobilă până la produse din lemn sau din plastic. Cel care i-a ghidat pe jurnaliști este președintele ONG-ului Agent Green, Gabriel Păun. Această organizație a făcut mai multe anchete care au avut ca subiect mafia lemnului din România.

„A fost o vizită cu peripeții încă de la început. S-a întâmplat ca, atunci când eram în mijlocul parcului național Domogled-Valea Cernei, am dat nas în nas cu niște tăietori pe care îi prinsesem cu trei luni înainte: tăiau ilegal și erau ajutați de un angajat al ROMSILVA.

Probabil că m-au recunoscut, probabil că erau spiritele inflamate, pentru că le-am făcut denunț la poliție și s-a deschis un dosar penal în acel sens, dar nu așa, imediat, ci după ce am escaladat, pentru că poliția locală a încercat să acopere cazul și doar când am escaladat la Inspectoratul General al Poliției și Județean din zona respectivă și la Garda Forestieră s-a constatat”, a povestit Gabriel Păun, pentru Digi24.

Acesta a mai povestit că în momentul în care hoții de lemne au văzut echipa, au tăiat repede un arbore gros peste drum în față și altul în spate și i-au blocat pe drum.

Jurnaliștii americani au decis să aleagă România pentru acest subiect după ce au aflat că în țara noastră activiștii și pădurarii sunt omorâți dacă apără pădurile și scot la lumină ilegalitățile. „Se așteptau să afle astfel de vești în țări precum Congo, Amazon, Indonezia, dar nicidecum în Uniunea Europeană, unde suntem și noi de 13 ani”, a mai spus Gabriel Păun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.