Reteta de cozonaci moldovenesti

Reteta de cozonaci moldovenesti este una migaloasa si care trebuie pregatita "ca la carte", conform retelor originale din Moldova.

0
3585

Cozonacii moldovenesti sunt renumiti pentru savoarea aparte, aluatul pufos, dar si crema pe baza de nuca sau mac care iti face pofta doar gandindu-te la ea.
Reteta de cozonaci moldovenesti este una migaloasa si care trebuie pregatita „ca la carte”, conform retelor originale din Moldova.

Reteta de cozonaci moldovenesti. Ingrediente:

  • 1 kg faina extra
  • 6 oua
  • 250 g zahar
  • 60 g drojdie
  • o fiola de esenta de rom
  • coaja de lamaie
  • o lingurita de sare
  • 2 linguri de smantana
  • 100 g unt
  • 600 ml lapte caldut
  • 75 ml de ulei
  • Nuca pentru 2 cozonaci:
  • 400 g nuca macinata
  • 300 g zahar
  • coaja de la o lamaie
  • 4 albusuri batute spuma si
  • putina sare
  • Macul:
  • 400 g mac macinat
  • 300 g zahar
  • 250 g apa
  • coaja de lamaie
  • 3 linguri de ulei
  • 2 oua
  • 50 g stafide
  • putina sare si
  • esenta de rom

Reteta de cozonaci moldovenesti. Mod de preparare

Pentru reteta de cozonaci moldovenesti cu nuca sau cu mac se toarna faina in vasul in care se va framanta aluatul. La mijlocul vasei se face un mic spatiu unde se pune drojdia inmuiata cu doua linguri de zahar si 100ml din laptele caldut. Se lasa jumatate de ora la crescut.
Se adauga galbenusurile frecate cu zahar, aromele, smantana si untul. Se incepe framantatul, adaugand cate putin lapte caldut, pana cand se dezlipeste aluatul de pe mana.
Gospodinele din Moldova framanta aluatul chiar si cate o ora, pentru a iesi la final fraged si pufos.
La sfarsit, se adauga ulei, putin cate putin, si se continua framantatul.
Aluatul se lasa la crescut, acoperit cu un prosop pana cand ajunge sa isi dubleze volumul.
Se imparte aluatul in doua parti si se umple cu compozitie de nuca sau mac, dupa preferinta.

Reteta de cozonaci moldovenesti. Compozitia de nuca pentru 2 cozonaci

400 g nuca macinata, 300 g zahar, coaja de la o lamaie, 4 albusuri batute spuma si putina sare. Se bat albusurile spuma cu zahar, apoi se adauga nuca, lamaia si sarea. Se amesteca bine si cu aceasta crema umplem cozonacii; se aseaza in tava, se lasa sa creasca, dupa care se ung cu ou pe deasupra si se dau la cuptor timp de o ora.

Reteta de cozonaci moldovenesti. Compozitia de mac pentru 2 cozonaci

400 g mac macinat, 300 g zahar, 250 g apa, coaja de lamaie, 3 linguri de ulei, 2 oua, 50 g stafide, putina sare si esenta de rom. Se pune la fiert apa cu zahar, din care se face un sirop legat. Se adauga macul, sarea si uleiul, dupa care se lasa sa dea cateva clocote, apoi se da la racit. Dupa ce s-a racit, se adauga si lamaia, stafidele, ouale si esenta de rom si se amesteca totul foarte bine.

culinar.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.