Câte buletine de vot vor avea la dispoziție românii din Diaspora

0
534
FOTO: OrnaW/Pixabay.com
FOTO: OrnaW/Pixabay.com

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat expedierea materialelor necesare votării către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, pentru desfășurarea procesului de votare în cadrul secțiilor din străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Pentru cele 835 de secții de votare organizate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis, pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, 4.608.175 de buletine de vot și 2.866.260 de timbre autocolante cu mențiunea „VOTAT”.

Totalul buletinelor de vot și al timbrelor autocolante a fost stabilit în urma informării de către misiunile diplomatice și consulare. Numărul de buletine de vot solicitat de misiuni pentru turul al doilea este mai mare cu 107.068 decât cel solicitat pentru primul tur.

Odată cu buletinele de vot, Ministerul Afacerilor Externe a expediat şi celelalte materiale necesare votării în cadrul secțiilor de votare din străinătate: modele de liste electorale suplimentare, procese-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării, modele de procese-verbale ce trebuie completate în anumite situații specifice în cadrul procesului de votare.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că votul pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale în cadrul celor 835 de secții organizate în străinătate se desfășoară pe parcursul a trei zile: vineri, 22 noiembrie 2019, în intervalul orar 12.00 – 21.00, și sâmbătă (23 noiembrie) și duminică (24 noiembrie) în intervalul orar 07.00 – 21.00. Lista secțiilor de votare organizate în străinătate și harta interactivă a acestora pot fi consultate pe pagina de internet a MAE – AICI.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români aflați în străinătate pe durata celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale să se prezinte la vot pe durata celor trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) pentru a evita aglomerarea în ultima zi.

În primul tur al alegerilor prezidențiale au fost prezenți la vot peste 650.000 de români din străinătate. Alți 25.189 de români din Diaspora au votat prin corespondență. Este un număr record de participanți. A fost bătut un record de prezență în diaspora stabilit tot anul acesta, la alegerile europarlamentare din 26 mai, când au votat, în total, 384.943 de români în afara granițelor.

În primul tur, alegătorii i-au preferat pe Klaus Iohannis (340.000 de voturi), Dan Barna (178.220) și Theodor Paleologu, care a primit 41.404 voturi. Viorica Dăncilă a obținut doar 17.673 de voturi, fiind depășită de Mircea Diaconu, care a luat 23.443 de voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.