Lege. Românii care se întorc din diaspora ar putea primi scutiri de taxe în țară

0
474
FOTO: JESHOOTS-com/Pixabay.com
FOTO: JESHOOTS-com/Pixabay.com

Senatorii au adoptat tacit un proiect de lege în care se prevede ca românii din diaspora care se întorc acasă să beneficieze de scutiri de impozite. Proiectul legislativ, care va primi votul decisiv în Camera Deputaților, este inițiat de parlamentarii USR Dan Barna, George Marussi și Radu Mihail.

Printre altele, legea spune că românii care se întorc în țară vor fi scutiți de la plata impozitului pe venit pentru salariile pe care le obțin pe teritoriul României. De asemenea, este redusă cu 50% cota de contribuție la asigurările sociale.

Aceste facilități ar urma să se aplice pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuții obligatorii către stat. Beneficiar sunt românii care au locuit și au muncit legat într-un alt stat timp de minim 36 de luni.

„Prin derogare de la prevederile art 58 lit a Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li se eliberează certificat de fost rezident sunt scutiți de la plata impozitului pe venit pentru veniturile realizate din salarii pe care le obțin pe teritoriul României. Obținerea veniturilor din salarii pe teritoriul României se dovedește prin contractul de muncă.

În perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2030, foștii rezidenți cărora li s-a eliberat certificat de fost rezident, cota contribuției de asigurări sociale prevăzute la art 138 lit a din Legea nr. 227/2015 din Codul fiscal, se reduce cu 50%. Scutirea se aplică pentru jumătate din perioada în care foștii rezidenți au realizat venituri și au achitat contribuțiile obligatorii într-un alt stat, perioadă minimă de aplicare a scutirii fiind de 18 luni”, se arată în proiectul de lege.

Unul dintre inițiatorii legii, Dan Barna, spune că în ultimii 30 de ani, cifrele neoficiale arată că peste 4 milioane de romani au plecat din ţară. „Iar astăzi, în România lui 2019, jumătate dintre tineri spun că vor să plece din ţară. Migraţia este un fenomen îngrijorător, care trebuie stopat şi, concomitent, găsite soluţii pentru a-i aduce acasă pe cei plecaţi. Românii din diaspora vor să se întoarcă acasă dacă ar simţi că statul român le este partener în reintegrarea lor acasă”, susține Dan Barna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.