Pensia privata in Franta. E bine sa te pensionezi aici

0
1064
Pensia privata in Franta

Pensia privata in Franta. In Franta varsta standard de pensionare este in prezent de 60 de ani, pentru persoanele nascute inainte de 1 iulie 1951, insa reforma din noiembrie 2010 a modificat limita de varsta fixand-o la 62 de ani. Totusi aceasta masura nu va produce efecte depline decat incepand cu 2018 pentru asiguratii nascuti incepand cu 1 ianuarie 1956.

Pensia privata in Franta

In Romania, pensia medie este de aproximativ 200 euro, de cinci ori mai putin decat in Franta sau Spania (peste 1.000 euro). Iar analizele Bancii Mondiale si ale Comisiei Europeane arata ca cei care au acum in jur de 30-35 de ani, cand vor iesi la pensie, vor avea o pensie de la stat in valoare de aproximativ o treime din venitul de dinainte de pensie, din cauza piramidei demografice disproportionate.

Pensia privata in Franta

Astfel, si la nivelul pensiei incasate de pensionari exista diferente majore. In Romania, pensia medie este de aproximativ 200 euro, de cinci ori mai putin decat in Franta (1.032 euro) sau Spania (1.021 euro), de patru ori mai putin decat in Grecia (882 euro), mai putin de jumatate fata de Polonia (504 euro) si chiar mai mica decat in Lituania (242 euro).

Pensia privata in Franta

Pentru a pastra, totusi o nota de optimism, Romania are o sansa de a-si imbunatati productivitatea si a creste nivelul PIB-ului pe cap de locuitor, care sa conduca la imbunatatirea nivelurilor parametrilor discutati. Pentru asta, trebuie sa recladim anumite institutii, insa aceste procese sunt intotdeauna de durata care se masoara in decenii, precizeaza oficialul CERTINVEST.

Pensia privata in Franta

Care ar fi solutia? Economisirea alternativa pare a fi cea mai la indemana solutie, iar pasi au fost facuti deja in aceasta directie. In 2007, a fost lansat sistemul pensiilor private in Romania, iar, din 2008, au inceput sa functioneze pensiile private obligatorii, care administreaza in prezent aproximativ 22,5 miliarde de lei, in numele a 6,25 milioane de persoane.

Pensia privata in Franta

Un angajat cu salariul mediu pe economie, care a inceput sa participe la pensia privata obligatorie inca de la data lansarii sistemului, are acum un activ acumulat de aproximativ 7.400 de lei. Pana in anul 2050, pensia privata obligatorie ii va aduce un plus la pensie de aproximativ 250 de euro, timp de 20 de ani.

Pensia privata in Franta

Iata ce fac francezii:
In anul 2007 s-a lansat si sistemul pensiilor private facultative. Insa, statul s-a gandit ca acest aspect nu este foarte motivant si a acordat un beneficiu persoanelor care pun bani deoparte pentru pensie, sub forma deductibilitatii fiscale.

Pensia privata in Franta

Astfel, ca angajat, o contributie anuala de 400 euro (aproximativ 150 de lei pe luna), beneficiaza de deductibilitate fiscala, adica banii nu sunt impozitati. In plus, daca si angajatorul se gandeste la viitorul financiar al angajatilor sai, poate alege sa le ofere, ca parte a pachetului de „employee benefits”, un beneficiu sub forma de contributie la un fond de pensii private facultative, angajatorul beneficiind de aceeasi deductibilitate – 400 euro (aproximativ 150 de lei lunar).

Pensia privata in Franta

Regula este ca, trebuie sa depuneti cererea in tara in care locuiti. Daca nu ati lucrat niciodata in tara respectiva, trebuie sa inaintati cererea in tara in care ati lucrat ultima data. Aceasta se va ocupa integral de dosarul dumneavoastra de pensionare.

Pensia privata in Franta

Tara respectiva va raspunde de tratarea cererii si va aduna toate dosarele atestand contribuţiile pe care le-ati platit in toate tarile in care ati lucrat. Puteti depune cererea de pensionare in tara in care locuiti doar in momentul in care ati atins varsta legala de pensionare din acea tara.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.