Primii romani care au ajuns in Australia

Despre primii romani care au ajuns in Australia se stie ca procesul de imigrare a avut loc la sfarsitul secolului 19. Acestia s-au supus, atunci, unui proces de naturalizare.

0
1551

Despre primii romani care au ajuns in Australia se stie ca procesul de imigrare a avut loc la sfarsitul secolului 19.
Acestia s-au supus, atunci, unui proces de naturalizare.
In prezent, in Australia traiesc aproximativ 50.000 de persoane originare din Romania. Aceasta cifra include, in afara de romani si etnici maghiari, greci, evrei, germani, sarbi sia croati proveniti din tara noastra, potrivi prm-central.ro

In cea mai mare parte acestia sunt concentrati in marile orase australiene: Sydney, Melbourne, Adelaide, Brisbane, Perth, New Castle

Primii romani care au ajuns in Australia: Vasile Teodorescu, fiul unui preot ortodox

Printre primii romani care au ajuns in Australia s-a numarat si Vasile Teodorescu, fiul unui preot ortodox (foto). Se intampla in anul 1886, iar ulterior, dupa procesul de naturalizare, si-a schimbat numele in Theodore.
Urmasii sai au ocupat chiar si functii importante in societatea australiana.
Fiul sau, Edward Granville Theodore (foto), a devenit premierul Queensland-ului, intre 1919 si 1925, iar apoi, Trezorier si viceprim ministru in Guvernul Scullin, in anul 1929.

In prezent, un intreg cartier din capitala Australiei, Canberra, poarta numele romanului Edward „Red Ted” Granville Theodore, fiul maistrului corabier Vasile Teodorescu, din Galati, şi nepotul protopopului de Covurlui, Gheorghe Teodorescu.

Primii romani care au ajuns in Australia: migrari masive in perioada interbelica

In perioada interbelica, tot mai multi romani au plecat de pe batranul continent si au ales emigrat spre Australia, una dintre cele mai sigure tari din lume, datorita pozitiei sale izolate de restul tarilor.
Dupa al doilea razboi mondial, cei mai multi au provenit din lagarele de refugiati din Austria, Germania, Italia, Turcia si Grecia.
Primii romani care au ajuns in Australia au patruns in tara atat prin cai legale, dar si ilegale, in special prin lagarele de imigrare.
Dupa 1990, autoritatile australiene au initiat o campanie de atragere a tinerilor specialisti din Europa de Est, in Romania inregistrandu-se in acest context mai multe cereri de emigrare in aceasta tara.
In prezent, romanii din Australia sunt organizati in asociatii, societati culturale sau sunt arondati unor biserici ortodoxe romane din marile metropole australiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.