Cum sa obtii cetatenie australiana – Ghid pentru romani

0
1026

Cum sa obtii cetatenia australiana – Este de renume calitatea vietii din Australia, faptul ca vorbim despre o economie puternica a lumii si foarte multe atractii turistice. Multi romani aleg sa mearga in vacanta sau chiar sa emigreze in Australia.

Ne-am gandit sa facem un scurt ghid pentru obtinerea cetateniei australiene, destinat romanilor dornici. Printre avantajele cetateniei australiene se numara si calatoria mai usoara, fara viza, in anumite tari ale lumii, spre deosebire de Romania.

Cum sa obtii cetatenie australiana – Cetatenie permanenta si rezidenta permanenta

In Australia poti avea rezidenta permanenta sau cetatenie permanenta, cele doua difera complet. Doar cetatenii cu cetatenie australiana pot lucra de exemplu in Serviciile Publice Australiene sau de a candida pentru Parlament.

Pentru a obtine cetatenia permanenta trebuie sa indeplinesti cateva conditii si sa cunosti si cultura locala. Vei avea pe langa drepturi si cateva obligativitati, printre care obligatia de a vota. In Australia votul este obligatoriu pentru fiecare cetatean.

Cum sa obtii cetatenie australiana – Cerinte

La fel ca in multe alte tari, poti aplica pentru cetatenie australiana daca detii deja rezidenta permanenta in Australia sau daca ai descendenti din Australia. Se acorda cetatenie prin descendenta doar daca unul dintre parinti a fost din Australia.

Exista un test online prin care poti verifica daca te califici pentru cetatenia australiana.

Prima conditie este ca in ultimii 4 ani sa demonstrezi ca ai locuit in Australia. Exista un calculator online care te poate ajuta sa calculezi exact cat tip ai fost in Australia si daca te incadrezi in cerintele aplicatiei pentru cetatenie.

Printre altele va mai trebui sa demonstrezi ca vorbesti engleza si ca intelegi principiile cetateniei australiene. Aplicatiile sunt gestionate de Departamentul de Frontiera si Imigrari, cei care pot sa va ofere informatiile cele mai corecte si actualizate.

Cum sa obtii cetatenie australiana – dubla cetatenie

Pana in anul 2002 Australia era unul dintre statele care nu permiteau dubla cetatenie, insa acest lucru s-a schimbat si acum poti avea o a doua cetatenie.

Regulile pentru cetatenie variaza usor pentru copii dar si pentru persoanele in varsta de peste 60 de ani

Cum sa obtii cetatenie australiana – prin investitie, descendenta sau casatorie

In primul rand, cetatenia prin descendenta este posibila doar daca unul dintre parinti a fost cetatean australian la nasterea ta. In unele tari aceasta regula se aplica si daca unul dintre bunici a fost cetatean al tarii, insa nu si in Australia.

La fel e si in cazul cetateniei prin casatorie. In unele state casatoria aduce implicit si cetatenia partenerului, insa nu e cazul Australiei. Chiar daca unul dintre parteneri are cetatenie australiana, celalalt va trebui sa aplice ca orice alt cetatean pentru obtinerea recunoasterii. Totusi, faptul ca ai un partener din Australia te ajuta in a convinge autoritatile ca meriti si tu acest statut.

Cum sa obtii cetatenie australiana online

Procedeul de aplicare pentru cetatenie poate fi facut chiar si online, folosind instrumentele puse la dispozitie de autoritatile de frontiera din Australia. Aplicatia poate fi facuta atat din interiorul Australiei dar si din afara.

Taxele aferente pentru aceasta aplicare variaza destul de mult, intre 40 si 285 de dolari australieni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.