Parlamentul britanic a aprobat definitiv acordul cu privire la Brexit

0
500
FOTO: daniel_diaz_bardillo/Pixabay.com
FOTO: daniel_diaz_bardillo/Pixabay.com

După trei ani de dezbateri, Parlamentul britanic a adoptat definitiv acordul privind Brexit-ul și este deschisă calea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, la sfârșitul lunii ianuarie.

Aproape 436.000 de cetățeni români au solicitat rezidență în Marea Britanie, înainte de ieșirea țării din UE. Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, după care va urma o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020. Trebuie precizat că până la sfârșitul anului rămân în vigoare actualele reguli, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor.

Potrivit Ambasadei României la Londra există două tipuri de statut pentru cetățenii europeni:

1. Statutul de settled (Settled Status). Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status). Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care nu va fi acordat automat.

Marea Britanie ar putea introduce rapid un sistem de imigrație pe bază de puncte, după modelul australian. Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, ar urma să își informeze colegii din Guvernul condus de Boris Johnson că Regatul Unit trebuie să implementeze un sistem de imigrație pe bază de puncte până la sfârșitul acestui an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.