Românul închis în China pentru o fraudă de 80 de dolari va fi trimis în România

0
518
Marius Balo FOTO: Arhivă personală
Marius Balo FOTO: Arhivă personală

Marius Balo, românul care a fost condamnat la 8 ani de închisoare în China, pentru o fraudă de 80 de dolari, va fi transferat în România, după ce a stat aproape 6 ani după gratii, anunță Ministerul Afacerilor Externe.

„Acordul autorităților chineze privind transferarea persoanei condamnate a fost dat în urma demersurilor juridice și diplomatice ale Ministerului Justiției din România alături de Ministerul Afacerilor Externe.

Astfel, Ministerul Justiției a corespondat cu omologii chinezi pentru obținerea documentației de transfer și a sesizat autoritățile judiciare române în vederea recunoașterii pedepsei aplicate de instanțele chineze. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoașterea și transferarea lui Marius Balo în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Hotărârea Curții de Apel Cluj a reprezentat acordul autorităților române privind transferarea acestuia.

În urma acestei decizii, Ministerul Justiției a obținut de la autoritățile chineze acordul de transferare, urmând ca partea română să întreprindă demersuri pentru aducerea în țară a lui Marius Balo, în cel mai scurt timp”, se spune în comunicatul MAE.

Marius Balo s-a stabilit în China în 2010 și s-a angajat ca expert în cadrul Grupului de tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing. Din 2013, a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

Pe 28 martie 2014, Marius Balo a fost arestat pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală. Potrivit procurorilor, clujeanul a primit 80 de dolari de la niște cetățeni chinezi, fără să știe că suma provine din comiterea unei infracțiuni.

În aceeași situație s-ar fi aflat și un cetățean britanic, care a primit aceeași sumă, însă acesta a fost eliberat fără să stea vreo zi după gratii, datorită intervenției Ambasadei Marii Britanii, potrivit avocaților românului.

Timp de doi ani și jumătate, potrivit avocaților săi, Marius Balo a fost ținut în arest preventiv.

„În China înseamnă o cușcă de 16 metri pătrați, în care se mai aflau 12 cetățeni chinezi, fără să poată vedea lumina soarelui. Marius Balo era scos din acea cușcă de două ori pe lună și, legat de mâini și de picioare într-un scaun de metal, era amenințat de gardieni, care îi spuneau să recunoască faptele „cu lacrimi în ochi” în fața judecătorului, pentru a-i inspira milă”, spun apărătorii lui Marius Balo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.