Romani celebri in lume: Iolanda Balas-Soter

Romani celebri in lume: Iolanda Balas-Soter va ramane in memoria romanilor ca fiind prima campioana olimpica a atletismului romanesc.

0
1110

Romani celebri in lume: Iolanda Balas-Soter va ramane in memoria romanilor ca fiind prima campioana olimpica a atletismului romanesc. Marea campioana a murit la varsta de 79 de ani, la 11 martie 2016.

Romani celebri in lume: Iolanda Balas-Soter, primii ani de atletism

S-a nascut la Timisoara la data de 12 decembrie 1936, iar orginile ei provin dintr-o familie romano-maghiara. Fiind de religie romano-catolica, Iolanda a urmat Liceul Catolic de Fete din Timisoara, iar acolo, calugaritele tineau cu strictete de orele de sport.
Recomandata si de inaltimea ei care avea sa atinga si 1.85 m, Iolanda Balas-Soter isi face cunostinta cu atletismul la varsta de 12 ani, iar 3 ani mai tarziu stabilea recordul national la saritura la inaltime (1.48)

Romani celebri in lume: Iolanda Balas-Soter, performante care au ajuns in Cartea Recordurilor

Potrivit agerpres.ro, in anul 1956 a stabilit primul record mondial din cariera (1,75 m) care va fi urmat de alte 13, in decursul a 5 ani. Recordul sau din 1961 de 1,91 m a ramas neegalat timp de zece ani.
Iolanda Balas-Soter a cucerit doua titluri de campioana olimpica la Roma si la Tokyo.
Timp de zece ani, fosta mare atleta a inregistrat 142 de victorii consecutive, o performanta care a ajuns sa fie inscrisa si in Cartea Recordurilor.

Romani celebri in lume: Iolanda Balas-Soter si traumatismul care i-a pus capat carierei

Iolanda Balas-Soter s-a retras din competitii in anul 1967, la varsta de 31 de ani. Decizia a venit ca urmare a unui traumatism pe care l-a suferit la tendonul lui Ahile, al piciorului de bataie.
Ulterior, ea si-a dedicat timpul ca antrenoare si profesoara metodista la Cabinetul metodic si cercetari stiintifice la Clubul Steaua.
Din anul 1988 si pana in anul 2005, a fost presedintele Federatiei Romane de Atletism. In perioada 1998-2002 a ocupat functia de vicepresedinte al Comitetului Olimpic Roman.
Stadionul Tineretului din Bucuresti ii poarta astazi numele.
Meritele sportive i-au fost recunoscute, primind in 1958 titlul de Maestru Emerit al Sportului, in 1962, Ordinul Steaua Romaniei, Ordinul Meritul Sportiv (1966), Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Ofiter (2000). A fost distinsa cu ”Colanul de Aur”, cea mai inalta distinctie a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.