Dosare de cetățenie blocate pentru 260.000 de moldoveni

0
534
FOTO: jackmac34/Pixabay.com
FOTO: jackmac34/Pixabay.com

Secretarul de stat la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Ana Guțu, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă Moldova, că există suspiciuni legate de dosarele a 3.500 de ruși și ucraineni care au cerut cetățenia română invocând faptul că au origini în România interbelică.

De asemenea, bănuieli că cetățenia română ar fi folosită în beneficiul unor rețele infracționale au dus la blocarea temporară a 260.000 de dosare ale moldovenilor.

„Am discutat cu ministrul justiției Cătălin Predoiu în ultima ședință de guvern și dumnealui mi-a spus că actualmente există o situație neplăcută legată de rețelele criminale care s-au dezvoltat pe filiera redobândirii cetățeniei.

Și mă refer la dosarele de solicitare a cetățeniei care vin, de exemplu, din partea a circa 3.500 de cetățeni din Rusia și Ucraina care printr-o minune au găsit acte de naștere pe teritoriul României Mari și acum solicită cetățenia română”, a declarat Ana Guțu.

Potrivit secretarului de stat, cercetările au dus la blocarea temporară a acordării cetățeniei române pentru locuitori ai Republicii Moldova, procesul fiind acum reluat.

„Dosarul cetățeniei este unul foarte important, cele 260.000 de dosare care s-au oprit și, într-adevăr, este un fapt absolut neplăcut pentru solicitanți, fiindcă termenul legal este de șase luni, dar s-a ajuns la termenul de doi ani și jumătate; oamenii așteaptă de doi ani și jumătate redobândirea cetățeniei”, a mai spus Ana Guțu.

Oficialul a mai adăugat și că este necesară modificarea legislației pentru facilitarea procedurilor de redobândire a cetățeniei, dar cu păstrarea unor filtre care să împiedice fraudele.

Ana Guțu a fost numită la șefia Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova în ianuarie 2020. Este născută în Republica Moldova și a fost membru al Parlamentului de la Chișinău între 2009 și 2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.