Romani celebri in lume: Nicolae Paulescu

Romani celebri in lume: Nicolae Paulescu este unul din oamenii care prin descoperirea pe care a facut-o a salvat vietile multor oameni, la nivel mondial.

0
1166

Romani celebri in lume: Nicolae Paulescu este unul din oamenii care prin descoperirea pe care a facut-o a salvat vietile multor oameni, la nivel mondial. Descoperitor al insulinei, din 1921 si pana in zilele prezente, persoanele care sufera de diabet pot trai in continuare, datorita eforturilor sale stiintifice.

Romani celebri in lume: Nicolae Paulescu si descoperirea insulinei

Nascut la data de 8 noiembrie 1869, intr-o casa de pe Calea Mosilor, Bucuresti, Nicolae Paulescu a aratat un interes inca de timpuriu pentru domenii precum fizica si chimia.
Dupa terminarea liceului, alege sa studieze aceste domenii la scolile din Paris si, desi a primit numeroase oferte de a profesa ca medic in Franta, el alege sa se intoarca in Romania.
Paulescu infiinteaza Catedra de Fiziologie la Facultatea de Medicina din Bucuresti, pe care o conduce până la sfarşitul vietii. Tot de atunci, el a ocupat functia de Director al Clinicii de Medicina interna, de la spitalul St. Vincent de Pauldin Bucuresti, astazi Spitalul de Endocrinologie, potrivit historia.ro
În 1921, profesorul Nicolae Paulescu anunta descoperirea insulinei în revista belgiana „Archives Internationales de Physiologie“. In urma unor experimente realizate pe animale, el a reusit sa gaseasca leacul care avea sa salveze milioane de oameni.
In studiul sau, medicul Nicolae Paulescu explica cum pancreina, asa cum denumea el pe atunci insulina, provoaca scaderea glicemiei, dar si a corpilor cetonici si a ureei in sangele cainilor care sufereau de diabet.

Romani celebri in lume: Nicolae Paulescu, povestea unui Nobel ratat

De numele lui Nicolae Paulescu se leaga si o controversa care este discutata si in zilele prezente. La doi ani de la descoperirea facuta de el, medicul Frederick Grant Banting si biochimistul John J.R. Macleod de la Universitatea din Toronto primeau Nobelul in fiziologie si medicina pentru aceeasi descoperire.

Potrivit adevarul.ro, informaţia apare in monografia „Polemica Paulescu: Ştiinta, Politica, Memorie“ (editura Curtea Veche) scrisa de prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, Directorul Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu“ din Bucuresti, si de istoricul Horia Bozdoghina.
Ce-i drept, in discursul de primire a premiului Nobel, Banting si Macleod au recunoscut contributia romanului in descoperirea insulinei, insa trecator, multi oameni de stiinta fiind de parere ca medicul roman ar fi fost neindreptatit.

Romani celebri in lume: Nicolae Paulescu, apreciat profesional, insa aspru criticat pentru atitudinea antisemita

Desi era un medic de exceptie, Nicolae Paulescu a dus o lupta inversunata impotriva evreilor, pe care ii considera o rasa inferioara. In anul 1922 a infiintat impreuna cu A.C. Cuza – „Uniunea Nationala Crestina”, al doilea partid din Europa care a adoptat svastica drept simbolul sau oficial. Unele voci sustin ca atitudinea antisemita i-ar fi adus nerecunoasterea meritelor la galele de decernare ale premiilor Nobel.
O situatie similara s-a intamplat si recent, in anul 2003, atunci cand autoritatile pariziene au vrut sa inaugureze bustul romanului in fata spitalului Hôtel Dieu. Comunitatile evreiesti au organizat numeroase proteste, pentru a impiedica acest lucru, considerand ca atitudine inumana in fata evreilor ii anuleaza orice merite stiintifice.

Prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, directorul Institutului de Boli de Nutritie care poarta numele reputatului savant, arata ca „aversiunea stranie manifestata impotriva lui Paulescu a venit nu din cercurile stiintifice, ci din cele politice. Nationalismul sau fervent si intransigent (din pacate, uneori chiar intolerant) a contribuit intr-o mare masura la exacerbarea unei adversitati ce s-a prelungit multa vreme dupa moartea sa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.