Un român a salvat un bebeluș din Italia

0
557
FOTO: RitaE/Pixabay.com
FOTO: RitaE/Pixabay.com

Un bărbat din București s-a dovedit a fi singurul dintre donatorii de celule stem compatibil cu un bebeluș din Italia. După ce a fost pregătit timp de mai multe zile, medicii de la Institutul Clinic Fundeni au recoltat marți celulele stem.

Mai mult, bucureșteanul a împlinit în ziua în care a donat 42 de ani și a sărbătorit în Centrul de Hematologie.

Fetița din Italia s-a născut cu o maladie genetică și a avut nevoie de celule stem. După căutări în 57 de țări, medicii au găsit un singur donator.

„Șansa asta, să ajuți, să dai viață, nu te înâlnești în orice clipă. Poate și faptul că mama mea a murit când aveam 15 ani de cancer. M-am gândit și la lucrul ăsta”, a declarat donatorul Ioan Moldovan, pentru Știrile Pro TV.

Donează sânge frecvent și era înscris în Registrul Naționale pentru Celule Stem. Potrivit medicilor, procedura nu este complicată. Se ia o probă de sânge pentru a se verifica dacă există boli transmisibile. De asemenea, există și posibilitate ca donatorii să se poată înscrie online. Cei care fac acest lucru primesc un kit acasă de prelevare a unei mostre de salivă. Toate costurile sunt acoperite de stat.

Cum se recoltează? Se montează două branule, iar în câteva ore, o mașină separă celule stem într-o pungă de colectare. Apoi, punga se păstrează la rece și se trimite la centrul de transplant. Medicii precizează că efectele adverse ale medicamentelor care pregătesc donarea pot consta în dureri articulare sau simptome de viroză. Însă aceste se pot rezolva cu analgezice ușoare.

Medicii mai spun că la o treime din pacienți care au primit indicație de tranplant nu s-a găsit un donator compatibil. În Registrul din România sunt puțin peste 70.000 de donatori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.