Cetatenie copil nascut in Canada – Motivul pentru care a luat amploare ‘turismul gravidelor’

0
1157

Cetatenie copil nascut in Canada – Tara nord americana are o reputatie excelenta ca fiind o tara primitoare ce atrage numerosi turisti dar si emigranti veniti din toate colturile lumii.

Daca petru un adult obtinerea cetateniei canadiene este un proces de durata si destul de dificil pentru care trebuie indeplinite numeroase criterii, pentru un copil nascut pe teritoriul Canadei situatia sta mult mai simplu.

Cetatenie copil nascut in Canada – Legea de care beneficiaza oricine se afla pe teritoriul Canadei

Orice copil care se naste pe teritoriul Canadei, indiferent daca provine din parinti cu cetatenie canadiana sau nu, va fi considerat cetatean canadian.

Mai exact, chiar daca o mama gravida se afla doar in trecere prin Canada si intamplator sa presupunem ca ar naste acolo, copilul ar avea automat cetatenia statului canadian. Chiar si dupa plecare, daca familia impreuna cu copilul ar urma sa locuiasca in alta tara, cel mic isi va pastra si cetatenia canadiana.

Cetatenie copil nascut in Canada – Turismul gravidelor

Desigur, legea care spune ca orice copil nascut pe teritoriul Canadei este cetatean canadian are o multime de avantaje pentru cel mic, in viitor, insa aceasta lege a dat nastere unui fenomen interesant si deloc apreciat de localnici.

Canada dar si Statele Unite sunt printre putinele tari dezvoltate importante care ofera acest privilegiu, motiv pentru care multa lume incearca sa profite.

Atunci cand un copil se naste in Canada si primeste certificat de nastere, poate aplica imediat pentru un pasaport canadian, avand acces automat la sistemul  de educatie dar si la cel de sanatate publica.

O adevarata filiera de turism al nasterilor provine din China. Foarte multe mame gravide isi asigura dubla cetatenie a copilului mergand sa nasca in Canada. Exista adevarate hoteluri pentru nasteri. Hotelurile se promoveaza pe site-uri precum cele de tip Airbnb.

In multe orase din Canada au aparut foarte multe paturi in sectiile de obstetrica ocupate de cetateni nerezidenti, lucru care a starnit nemultumirea in randul localnicilor.

Cetatenie copil nascut in Canada – Dubla cetatenie

Canada permite unui cetatean sa aiba dubla cetatenie, atat al Canadei dar si al altui stat. Depinde de circumstante, insa in cazul unui copil acest lucru e posibil cel mai simplu. Canada nu isi obliga cetatenii sa renunte la a doua cetatenie, desi exista tari care adopta aceasta politica.

Cetatenie copil nascut in Canada – Sistemul de invatamant

Canada are un sistem de invatamant de stat foarte bun, recunoscutla nivel international si gratuit pentru cetatenii sai. Copiii intra in sistemul de invatamant de stat in anul in care implinesc 4 ani, indiferent de ziua nasterii.

Primii doi ani sunt de Kindergardten, inscrierile incep in luna februarie a fiecarui an, iar un copil poate fi inscris doar la scolile de care apartine, cele din vecinatatea geografica a resedintei. In general sunt disponibile doua optiuni: o scoala din sistemul public si una din cel catolic.

Cetatenie copil nascut in Canada – Structura scolii

Scolile au urmatoarea structura: kindergarten care cuprinde 2 ani junior si senior, urmeaza primary clasele 1-3, apoi junior – clasele 4-6, intermediate pentru clasele 7-8, liceul intre clasa a 9-a si a 12-a.

Profesorii se schimba in fiecare an, Un profesor care preda la clasa 1 va preda mereu toar la clasa 1 si exista doar cativa profesori ce au specializari mai precise precum muzica, franceza sau sport. Ei sunt singurii care tin orele de la clasa la clasa.

Intr-o clasa sunt intre 15 si 25 de elevi, iar elevii primesc cu cateva zile inainte de inceperea scolii toate informatiile necesare prin posta: de la numele profesorilor, salile, orarul, formulare necesare pentru completare.

In principiu sistemul de educatie dar si cel de sanatate sunt motivele pentru care multi parinti emigranti vor ca cei mici sa aiba cetatenie canadiana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.