Românii din diaspora au trimis primele voturi prin corespondență

0
558
FOTO: mohamed_hassan/Pixabay.com
FOTO: mohamed_hassan/Pixabay.com

Câteva sute de români din străinătate au votat deja prin corespondență. Primele plicuri cu voturi pentru viitorul președinte al României au fost puse la poștă. Înscrierile pentru votul prin corespondență s-a încheiat la jumătatea lunii septembrie.

Un număr de 41.003 de români au optat pentru votul prin corespondență, în timp ce 38.944 de români din străinătate s-au înscris pentru votul la secție.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular online, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.

De asemenea, o secție de votare poate fi înființată la cerere a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

„Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular on-line, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă.

La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate este cuprinsă în Ordinul 500/2016 privind documentele care atestă reședința în străinătate în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016”, potrivit AEP.

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza.

AEP a anunțat că a aprobat înființarea a 444 de secții de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale.

Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat, prin Hotărârea nr. 35/2019, propunerile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare privind sediile a 444 de secții de votare din străinătate la alegerile pentru Președintele României din anul 2019, transmise de Ministerul Afacerilor Externe în data de 3 octombrie 2019. (…)

Potrivit acestei hotărâri, Ministerul Afacerilor Externe, misiunile diplomatice și oficiile consulare vor lua măsurile necesare, potrivit legii, pentru asigurarea condițiilor logistice minimale pentru desfășurarea votării în secțiile de votare prevăzute în anexă, precum și pentru aducerea la cunoștința alegătorilor din străinătate a sediilor acestora”, transmite AEP printr-un comunicat de presă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.