300 de români care s-au întors din Italia au mințit la vamă spunând că vin din Germania

0
485
FOTO: makunin/Pixabay.com
FOTO: makunin/Pixabay.com

Primarul comunei sucevene Valea Moldovei a anunțat prefectura și Direcția de Sănătate Publică, după ce aproximativ 300 de persoane s-au întors din Italia în satul Mironu.

Primarul Constantin Moroșan a declarat pentru Monitorul de Suceava că „au fugit din Bergamo, cu microbuze”, iar la frontieră au declarat că vin din Germania, ca să nu fie opriți din cauza infecțiilor cu noul coronavirus.

Primarul a spus că majoritatea celor care s-au întors din Italia au copii la școală în sat și din această cauză a decis să suspende cursurile.

Potrivit adevărul.ro, atunci când a fost întrebat dacă a fost să verifice situația, primarul a reacționat vehement: „Ce, sunt nebun? Să te duci dumneata să vezi. Eu am auzit şi am sesizat Direcţia de Sănătate Publică pentru că aşa este corect”.

Premierul interimar Ludovic Orban a declarat că o problemă care ar putea scăpa de sub control este reprezentată de românii care călătoresc cu mașina și nu pot fi verificați foarte riguros la graniță dacă vin din regiunile cu risc din Italia.

Orban a făcut apel la buna credință a acestora și le-a cerut românilor să evite călătoriile care nu sunt necesare din și în Italia. În cele două regiuni de risc, Lombardia și Veneto, trăiesc în jur de 200.000 de români, iar în localitățile italiene vizate de măsuri de izolare sunt 8.000 de români.

Premierul a spus că Ambasada României în Italia, consulatele, tot personalul acestora sunt pregătite să ofere ajutor permanent persoanelor care sunt în localitățile izolate din Italia. Din și spre Italia există peste 170 de zboruri pe săptămână.

Românii care vin din localitățile care sunt vizate de măsuri de izolare trebuie să intre în carantină 14 zile.

„Sunt identificate 4.000 de locuri de carantină instituționalizată. De asemenea, am analizat și posibilitățile de tratare și de diagnosticare. Din păcate, aici nu există o posibilitate de diagnosticare într-un timp foarte scurt. Se prelevează probe din gât, din nas și se așteaptă rezultatele analizelor. Se vorbește și de metode de diagnosticare rapidă, dar dau erori, nu au mare precizie.

De asemenea, am decis să asigurăm o permanență din partea DSP. Ministerul Sănătății a dispus mutarea medicilor de la DSP-uri spre judete care sunt la graniță. Nu putem forța. Nu avem bază legală să forțăm un cetățean român care vine din Italia să ne prezinte pașaportul sau actul de identitate românesc, dar am insistat către Poliția de Frontieră și DSP să afle cu precizie unde stă, în ce localitate, astfel încât să stabilim cu precizie dacă e cazul de carantină sau izolare la domiciliu”, a declarat premierul interimar Ludovic Orban la Digi24.

FOTO: makunin/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.