Sute de români și moldoveni au fost salvați din scalvie în Spania

0
588
FOTO: Guardia Civil
FOTO: Guardia Civil

Garda Civilă spaniolă a reușit să destructureze o organizație infracțională care explota muncitori români și din Republica Moldova.

În timpul unei operațiuni de mare amploare au fost descoperite 145 de victime ale traficului de persoane, dintre care 18 au fost identificate și ulterior eliberate și transferate la diferite ONG-uri.

Anchetatorii spun că organizația infracțională a ajuns să controleze peste 600 de victime ale traficului de persoane, capturate pentru a fi exploatate la cules de măsline, struguri și diverse alte munci agricole.

În total, au fost arestate 16 persoane, iar dintre acestea cinci sunt cercetate pentru fapte grave, precum trafic de persoane în scopul exploatării prin muncă, de spălare de bani și apartenență la o organizație infracțională. Operațiunea s-a desfășurat în provinciile Jaen, Huelva, Cordoba, Badajoz şi Albacete.

Printre cei reținuți de oamenii legii se află și oameni de afaceri din diferite provincii spaniole, care profitau direct de munca ilegal prestată de victime. Organizația recruta persoane din Europa de Est, în special din România și Republica Moldova. Victimele erau în general racolate prin intermediul anunțurilor din ziare sau pe internet. Li se promitea salarii mari și condiții excelente de muncă.

Când ajungeau în Spania erau transferate în diferite zone agricole unde erau puși să muncească până la epuizare și se odihneau în condiții precare, spații supraaglomerate.

Victimelor de naționalitate moldovenească li se rețineau documentele originale și primeau pașapoarte și documente care arătau că sunt cetățeni ai României, țară membră UE, pentru a simula că au drept de ședere.

Autoritățile spaniole au estimat că gruparea infracțională a obținut lunat în jur de 1 milion de euro de la companiile care exploatau victimele. Gruparea opera într-o zonă geografică recunoscută pentru agricultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.