Șoferița de TIR care a ajutat românii din Diaspora să ajungă la vot

0
527

O româncă stabilită de 16 ani în Spania, Adriana Mureșan, a făcut un grup de voluntari pe Facebook care i-a ajutat pe românii Diaspora să ajungă la secțiile de votare. Această idee a apărut înainte de alegerile europarlamentare, după ce viceprimarul unei localități din Hunedoara i-a jignit pe șoferii de TIR, spunând că nu fac altceva decât să „învârtă volanul” pe bani mulți.

„Aia a fost o insultă teribilă. Doar un șofer știe ce înseamnă viața pe TIR. Ne-a revoltat pe toți și am zis: Mergem la vot.

Atunci a fost momentul în care comunitatea noastră închisă s-a deschis către societatea civilă, iar comunitatea mare de români din străinătate s-a deschis către noi. Până atunci noi trăiam într-o lume închisă, pe noi viața asta ne transformă în niște persoane taciturne.

Și nici societatea nu era deschisă către noi, ne priveau doar ca pe niște camioane care deranjează traficul, fără să se întrebe despre sufletele care conduc camioanele alea.

După declarația viceprimarului ăluia, ne-am deschis unii față de alții și am început să ne cunoaștem și să ne ajutăm. Așa a apărut grupul care astăzi se numește Voluntari în Europa”, a spus Adriana Mureșan pentru G4Media.ro.

În doar șase luni, grupul de pe Facebook a strâns peste 14.000 de membri. Adriana a plecat din România din cauza prejudecăților, pentru că îți dorea foarte mult să conducă TIR-ul. „M-au lăsat să conduc autocarele, dar atât. Când am vrut pe camion nu s-a mai putut. Mi-au spus direct, fără jenă, că nu pot să fac pipi ca bărbații, pe roata de TIR. Așa că am plecat”, a povestit pentru G4Media.ro.

Adriana Mureșan e de părere că toți românii din străinătate își doresc să se întoarcă în țară. „Pe toți ne doare de România, toți luăm în considerare posibilitatea de a ne întoarce, oricât de multe am avea pe aici. Dar toți. Cei care nu recunosc că vor să se întoarcă sunt foarte frustrați.

Nu că nu vor, dar le e foarte greu să se întoarcă și suferă din cauza asta, așa că preferă să spună că nu mai vor să vină. Nu e ușor aici, nu trăim bine, de multe ori nu avem bani să ne întoarcem acasă, e o percepție greșită despre cum trăiesc românii din Diaspora”, a mai spus șoferița de TIR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.