Sondaj. Cât de mult își doresc nord-irlandezii ruperea de Marea Britanie

0
515
FOTO: jstarj/Pixabay.com
FOTO: jstarj/Pixabay.com

Mai mult de jumătate dintre locuitorii din Irlanda de Nord nu vor unificarea insulei Irlanda, arată un sondaj publicat de cotidianul The Belfast Telegraph.

Dacă ar avea loc în următoarea perioadă un referendum cu privire la unificare, doar 29% dintre alegătorii nord-irlandezi ar susține această idee, în timp ce 52% s-ar opune acestui scenariu. 19% dintre cei care au fost intervievați au răspuns că sunt indeciși în ceea ce privește acest subiect. Studiul a fost realizat de Universitatea din Liverpool și Consiliul britanic pentru Studii Sociale și Economice.

„Rezultatele sondajului oferă un antidot la recentele comentarii entuziaste despre iminenţa unificării irlandeze”, a explicat profesorul de științe politice Jon Tonge, de la Universitatea din Liverpool.

Însă profesorul Tonge atrage atenția că există o creștere de 2% a sprijinului pentru unificarea Irlandei, față de 2017. Dacă această tendință se va menține, atunci în aproximativ două decenii se va ajunge la o majoritatea favorabilă unificării insulei Irlanda.

Partidul naționalist irlandez Sinn Fein, care este prezent atât în Republica Irlanda, cât și în provincia Irlanda de Nord, a anunțat că își dorește ca Londra să organizeze în termen de cinci ani un referendum pe acest subiect. De asemenea, important de precizat este că la cele mai recente alegeri legislative din Irlanda Sinn Fein s-a plasat pe poziția a doua, după Fianna Fail. Subiectul reunificării a revenit în actualitate odată cu Brexitul.

Și în Scoția se vorbește despre organizarea unui referendum privind independența față de Marea Britanie.

„Trebuie să ajungem la un acord asupra procedurilor dintre noi şi Guvernul britanic pentru un referendum, în conformitate cu mandatul clar oferit de locuitorii Scoţiei”, a declarat Nicola Sturgeon, la începutul lunii februarie, în cursul unei conferinţe de presă organizate la Bruxelles, în prima vizită de când Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană.

Majoritatea alegătorilor din Scoţia ar vrea independenţa faţă de Marea Britanie, în contextul retragerii ţării din Uniunea Europeană, arată un sondaj efectuat în ianuarie de Institutul YouGov.

Potrivit sondajului, 51% dintre scoţieni sunt favorabili independenţei, iar 49% vor rămânerea în cadrul Marii Britanii. Este prima dată începând din anul 2015 când majoritatea alegătorilor preferă independenţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.