Cum sunt vazuti romanii in Norvegia

Romanii vad in Norvegia o tara prospera si locul ideal in care iti poti creste un copil, insa cum sunt vazuti romanii in Norvegia? In ultimii ani, imaginea romanilor in Norvegia a avut grav de suferit, in urma unor cazuri care au rasunat pana in presa internationala.

0
1945

Romanii vad in Norvegia o tara prospera si locul ideal in care iti poti creste un copil, insa cum sunt vazuti romanii in Norvegia? In ultimii ani, imaginea romanilor in Norvegia a avut grav de suferit, din cauza unor cazuri care au rasunat pana in presa internationala. La acestea s-au adaugat si o serie de statistici privind numarul detinutilor romani din puscariile norvegiene sau situatia de pe strazi, intr-o tara in care, desi are numeroase legi aspre, nu condamna din punct de vedere legal cersetoria.

Cum sunt vazuti romanii in Norvegia? Cazul Bodnariu, intre violenta si fanatism religios

In anul 2015, familia romano-norvegiana Marius Bodnariu (cetatean roman) si Ruth Bodanriu (cetatean norvegian) a ajuns cunoscuta in presa internationala, dupa ce Serviciul de protectie a copilului din Norvegia a decis ca cei cinci copii ai familiei Bodnariu sa fie preluati si trimisi in custodia statului norvegian.
Decizia a venit dupa ce directoarea scolii din satul Vevring, unde invatau cele doua fete mai mari ale familiei Bodanariu, a sesizat Seviciul local de Protectie a Copilului.
Directoarea a inceput sa intre la banuieli, pe motive religioase, dupa ce fetele (de religie penticostala) ar fi spus la scoala ca „Dumnezeu pedepseste pacatul”, dar si ca ar primi corectii fizice de la parinti.
In urma unei anchete sociale, sotii Bodnariu au ramas fara cei cinci copii, iar acestia au fost plasati la trei familii-surogat diferite.
In urma unor campanii de proteste, in special in Romania, in tara de origine a lui Marius Bodnariu, copiii au fost inapoiati familiei. In timp ce Ruth Bodnariu si-a recunoscut partial vina, Marius Bodanariu a fost pus sub urmarire penala.

Cum sunt vazuti romanii in Norvegia? „Romanii mananca pescarusi, caini si sobolani la gratar”

Nici inainte de cazul Bodnariu imaginea romanilor promovata in ziarele norvegiene nu facea cinste tarii noastre.
Intr-un articol din publicatia Verdens Gang, romanii fara adapost din Oslo (majoritatea, de etnie rroma) erau acuzati ca ar manca sobolani, caini si pescarusi. Animale pe care le-ar gati la gratar, atunci cand nu au bani sa cumpere mancare.
Ziaristii de la cotidianul norvegian explicau cum romanii prind animalele in tot felul de capcane improvizate de-a lungul raului Aker. Pe langa groaza cu care au prezentat aceste fapte, norvegienii s-au mai plans din cauza mizeriei lasate de romanii fara adapost, in special in spatiile verzi.
Aproximativ 11.000 de romani traiesc pe teritoriul tarii scandinave, insa cersetorii si cetatenii de etnie rroma, asociati cu Romania, reprezinta cel mai disputat subiect de catre autoritatile norvegiene.

Cum sunt vazuti romanii in Norvegia? Romanii, in topul detinutilor din Norvegia

Potrivit jurnalul.ro, in clasamentul strainilor aflati in inchisorile din Norvegia, romanii sunt in top, dupa Polonia, Lituania, Irak si Nigeria.
Inchisorile din Norvegia sunt cunoscute ca avand cele mai bune conditii din intreaga lume. Aici, puscariasii primesc mancare pe care o pot alege din trei categorii – normala, vegetariana sau fara porc si au, fiecare camera dotata cu televizor si frigider, iar daca merg la munca sau la scoala, sunt platiti cu 7 euro pe zi. In urma unui acord intre Romania si Norvegia, realizat in urma numarului mare de detinuti romani, infractorii romani de la Oslo, odata prinsi, vor ajunge in inchisorile din Romania.

Cum sunt vazuti romanii in Norvegia? Cine este romanul care a ajuns la televiziune nationala din Norvegia

Printre numeroasele exemple negative, Romania se poate lauda si cu oameni care aduc cinste tarii noastre, pe teritoriul Norvegiei. Iulian Bulai este unul din exemple. Originar din Tamaseni, judetul Neamt, Iulian Bulai traieste de 10 ani in Norvegia si este implicat in diferite proiecte sociale si de caritate.
Invitat la televiziune nationala din Norvegia el a discutat despre problema cersetorilor din Oslo, dar si despre relatia dintre cetatenii romani si cei norvegieni.
Intr-un interviu pentru ziarulderoman.ro, Iulian Bulai a marturisit ca rromii sunt princpala problema cu care renumele tarii noastre se confrunta la Oslo. Desi sunt mii de romani care lucreaza si duc un trai decent, autoritatile norvegiene par sa observa doar exemplele negative.
„Cred ca strainii au o mare problema cu provocarile care provin din comunitatea rroma. Este o mare diferenta de cultura si de mentalitate de-o parte si de alta a barierei. Vorbim si de valori diferite, dar si de practici diferite. Legat de cersetorii si infractorii romani, cu durere in suflet trebuie sa spun ca acest lucru nu ne face deloc cinste in Norvegia. Romanii din puscariile norvegiene au fost mereu, in ultimii ani, in topul nationalitatilor celor mai prezente în sistem. Atunci, in ciuda faptului ca romanii stabiliti in Norvegia reprezinta una dintre cele mai integrate comunitati din tara fiordurilor, comunitatea e vizibila în media prin intermediul prezentei cersetorilor rromi din Romania, dar si prin statisticile privind infractorii romani din puscariile lor. Cred ca media contribuie mult la aceasta situatie. Va dau un exemplu concret: in prima zi a alegerilor prezidentiale din 2014, la Oslo au stat la coada la ambasada sute de români aratand mobilizare si solidaritate – la jurnalul de seara nicio stire despre aceasta intamplare, ci o stire despre seful drogatilor din canalele din Bucuresti”, a povestit Iulian Bulai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.