Țara care ar putea fi cea mai afectată de Brexit

0
538
FOTO: clairetardy/Pixabay.com
FOTO: clairetardy/Pixabay.com

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, la Dublin, că nicio țară nu va fi afectată atât de grav de Brexit ca Irlanda.

Ursula von der Leyen a făcut această afirmație în timpul unei conferințe de presă după o întâlnire cu premierul Leo Varadkar.

Irlanda de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie alături de restul Regatului Unit, iar Republica Irlanda va rămâne membră UE. De altfel, Irlanda a fost un subiect foarte aprins în dezbaterele dintre Executivul de la Londra și reprezentanții de la Bruxelles. Deseori au fost disensiuni cu privire la modul în care poate fi asigurat faptul că nu vor fi reintroduse controale la frontieră pe insula Irlanda după decenii de coexistență pașnică în UE.

Varadkar a sus că Irlanda va fi „cu siguranţă în echipa UE” în următoarea fază a negocierii acordului comercial între blocul comunitar şi Marea Britanie, după ieşirea Londrei din UE pe 31 ianuarie. „Vreau să o asigur pe preşedinta von der Leyen că Irlanda, în pofida relaţiei noastre unice cu Regatul Unit, va fi cu siguranţă în echipa UE – parte a celor 27 în aceste negocieri – la fel cum cei 27 au fost atât de mult de partea noastră în prima fază a acestor convorbiri”, a adăugat el.

Marea Britanie urmează să iasă din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie. Guvernul condus de Boris Johnson ar trebui să încheie cu UE un acord comercial până la finalul perioadei de tranziție post-Brexit, deci nu mai târziu de decembrie 2020.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat zilele trecute, într-un interviu pentru Financial Times, că UE trebuie să răspundă plecării Regatului Unit devenind „mai atractivă, inovatoare, creativă, un loc bun pentru cercetare și educație”.

Angela Merkel susţine că blocul european face progrese în ce priveşte piaţa unică digitală, uniunea bancară şi a capitalurilor şi o nouă politică industrială care promovează producţia tehnologică şi că devine totodată un lider mondial în standardele de protecţie a datelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.