Brexit. 900.000 de imigranți UE ar putea avea probleme în Marea Britanie

0
462
FOTO: Elionas2/PIxabay.com
FOTO: Elionas2/PIxabay.com

În jur de 900.000 de cetățeni ai țărilor din Uniunea Europeană, care locuiesc în Marea Britanie, ar putea avea probleme după Brexit, scrie cotidianul The Guardian.

Aceste estimări au fost făcute în contextul în care Parlamentul European a atras atenția că cetățenii europeni rămași în Marea Britanie riscă să fie discriminați atunci când își caută un loc de muncă sau o locuință.

Datele Ministerului de Interne de la Londra arată că, până în decembrie 2019, 2,7 milioane de cetățeni UE din Marea Britanie au depus cereri pentru statut reglementat. Nu există date oficiale cu privire la numărul cetățenilor UE care se află în Marea Britanie, însă potrivit unor estimări sunt circa 3,6 milioane de persoane.

Potrivit Ambasadei României la Londra există două tipuri de statut pentru cetățenii europeni:

1. Statutul de settled (Settled Status). Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mullt, vor fi eligibili pentru Settled Status. Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status). Cetățenii europeni care au avut reședința în Marea Britanie pentru mai puțin de 5 ani de zile consecutivi, vor fi eligibil pentru Pre-Settled Status. Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care nu va fi acordat automat.

Un studiu realizat de Bloomberg Economics arată că Brexit-ul va costa Regatul Unit, până la sfârșitul anului peste 200 de miliarde de lire în creștere economică pierdută. Este o valoare care aproape va eclipsa suma totală pe care a plătit-o către bugetul UE, în ultimii 47 de ani, Marea Britanie.

Bloomberg Economics arată că prețul deciziei de a părăsi UE a atins 130 de miliarde, iar alte 70 se vor adăuga până la finele lui 2020. Economistul Dan Hanson arată că incertitudinea afacerilor a făcut ca economia Marii Britanii să rămână în urmă în termeni de creștere economică față de celelalte țări G7 după 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.