Taxe de autostrada in Polonia. Ai mare grija

0
1341
taxe de autostrada in polonia

Taxe de autostrada in Polonia – Aceasta tara a introdus obligatia platii taxei de drum pentru fiecare vehicul cu masa totala mai mare de 3,5t. Taxa de drum este scutita de TVA.

In functie de greutatea maxima autorizata, sistemul de taxare al autovehiculelor care circula pe autostrazile din Polonia se imparte in doua clase principale:

Clasa I. Autovehiculele cu greutatea maxima autorizata e pana la 3,5t. In aceasta clasa, in functie de categoria vehiculului, taxarea se face in sistemul manual sau in sistemul electronic viaTOLL.  In sistemul manual, taxele se achita in zloti la statiile de taxare. Se poate plati si in euro, dar numai bancnote, iar restul se da in zloti.

Clasa II. Autovehiculele cu greutatea maxima autorizata de peste 3,5t. In aceasta clasa vehiculele sunt obligate sa utlizeze sistemul electroic de taxare viaTOLL. Sunt suspuse taxarii sectiunile din autostrazile A1, A2, A4, dar si alte drumuri exprese din Polonia.

Taxe de autostrada in Polonia

  • Taxele pentru autostrada A1 Danzig-Torun aici
  • Taxele pentru autostrada A2 Swiecko-Konin aici
  • Taxele pentru autostrada A4 Katowice-Cracovia aici

Taxa de autostrada este in functie de categoria vehiculului si de numarul de kilometri parcursi. Pentru autoturisme, preţul mediu este de 15-34 zł/100 km.

Vehiculele cu greutatea maxima autorizata de peste 3,5 tone sunt obligate să utilizeze sistemul electronic de taxare viaTOLL. Pentru a utiliza acest sistem trebuie platita o taxa suplimentara, iar vehiculele trebuiesc dotate cu un dispozitiv electronic de monitorizare viaBOX. De fiecare data cand vehiculul trece prin statia de taxare, dispozitivul viaBOX inregistreaza taxa aferenta respectivei sectiuni de drum. Acest lucru este semnalizat soferului printr-un semnal sonor.

Vinieta pentru motociclete şi autoturisme costa de la 1.20 pana la 29.90 PLN, iar cea pentru autoturisme cu remorci ajunge sa coste de la de la 2.90 pana la 71 PLN. Pentru mai multe detalii despre sistemul electronic de plata a taxelor de drum din Polonia, cat costa benzina si alte ehipamente necesare la drum puteti sa intrati pe pagina Euroshell.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.