Zile libere platite pentru romanii care muncesc in Italia. Care sunt zilele libere platite de angajatori

0
1168

La fel ca si italienii, romanii care muncesc in Italia au aceleasi drepturi atunci cand vine vorba de anumite evenimente. Iata cand se pot lua zile libere platite pentru romanii care muncesc in Italia.

Potrivit avocat.net, si in Italia, la fel ca in Romania, angajatii au dreptul la un anumit zile de libere, platite, atunci cand in viata lor apare un eveniment important, precum castaoria, nasterea unui copil sau decesul unei rude.
In functie de eveniment, zilele libere platite pot varia intre 2 si 15 zile.

Zile libere pentru romanii care muncesc in Italia: Casatoria

Salariatii au dreptul la un concediu platit de 15 zile consecutive, daca se casatoresc.
Este bine de stiut ca acest concediu nu se acorda doar in perioada in care are loc casatoria. El poate fi solicitat in oricare perioada din anul calendaristic in care angajatul se casatoreste.
Acest concediu este independent de cel anual de odihna si nu afecteaza nici vechimea in munca.

Zile libere pentru romanii care muncesc in Italia. Nasterea

La nasterea unui copil, doar tatal poate solicita cateva zile libere. In timp ce mama intra in concediu de maternitate, tatal se va bucura de 2 zile libere pentru a sarbatori acest eveniment.

Zile libere pentru romanii care muncesc in Italia. Alaptarea bebelusului

Femeile care au nascut si care se intorc la locul de munca inainte de implinirea varstei de un an a copilului, au si ele cateva drepturi Astfel, mamicile au dreptul la 2 ore platite (numarul se dubleaza in cazul nasterilor multiple) pentru alaptarea bebelusului. Aceste ore se acorda in cadrul programului normal de 8 ore de munca.
In cazul in care programul de lucru este de sub 8 ore, mama angajata va beneficia doar de o ora libera platita.

Zile libere pentru romanii care muncesc in Italia. Decesul unei rude

In Italia, angajatii au dreptul la un numar de trei zile libere platite in curs de sapte zile de la decesul sotiei/sotului sau a unei rude de pana la gradul doi.

Zile libere pentru romanii care muncesc in Italia. Examene

Romanii care participa la competitii sau examene au dreptul la 8 zile libere platite pe an din partea angajatorilor. Pentru a beneficia de aceste zile libere, salariatul trebuie sa prezinte o adeverinta care sa confirme participarea sa la examen.

In ceea ce-i priveste pe cei care lucreaza si urmeaza, in acelasi timp, si o forma de invatamant, ei au dreptul la 150 de ore libere intr-o perioada de trei ani sau pana la 250 de ore libere, daca angajatul urmeaza o forma de învatamant obligatoriu.

Zile libere pentru romanii care muncesc in Italia. Infirmitate

In situatia in care angajatul a suferit o accidentare grava si care impiedica deplasarea sa la locul de munca, angajatul are dreptul la trei zile libere, maximum spate zile, de la data accidentarii sau imbolnavirii sale.

Zile libere pentru romanii care muncesc in Italia. Donarea de sange

Angajatii care doneaza sange au dreptul, ca in ziua in care fac acest lucru, sa aiba parte de o zi libera platita. Persoanele care doneaza maduva osoasa beneficiaza de 24 de ore suplimentare platite.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.