Comunitati romanesti din america. In ce zone din SUA traiesc cei mai multi romani

Inca din secolul XIX si pana in prezent, mai multe comunitati romanesti din America s-au format pe teritoriul diferitelor state.

0
2242

Inca din secolul XIX si pana in prezent, mai multe comunitati romanesti din America s-au format pe teritoriul diferitelor state.
Dupa standardele locale, aceste comunitati romanesti din America reprezinta un grup etnic de marime mijlocie. Romanii se afla pe locul pe locul al 20-lea, ca marime, in randul celor 71 de grupuri etnice de origine europeana recunoscute oficial.
La recensamantul american din 2000/2001, 367.000 de americani si-au declarat originea romana (situatia pe state).

Este de mentionat ca numarul de romani care traiesc in SUA este, insa, mult mai mare (estimat la cca. 1 milion de persoane), tinand cont de urmatoarele aspecte: declararea originii la recensamant nu este obligatorie, fluxul de imigrari din Romania continua, iar multi dintre cei stabiliti in SUA nu au dobandit inca cetatenia americana, potrivit evz.ro.

Comunitati romanesti din America. Repartizarea geografica

Primul val masiv de emigrari in Statele Unite a avut loc in 1895, atunci cand 120.000 de romani, in special din Transilvania si Banat au traversat Oceanul, in cautarea unui trai mai bun.
Cele trei mari zone de concentrare ale comunitatii romanesti sunt din SUA sunt: New York, California si Midwest, iar topul primelor 4 orase de resedinta este format din New York, Los Angeles, Chicago si Detroit.
Cea mai mare grupare de comunitati romanesti si care numara fiecare si cateva zeci de mii de persoane, se afla in statele din nord-est: New York, New Jersey, Pennsylvania, Ohio, Michigan, Illinois. In aceste zone s-au stabilit romanii din primele valuri de imigranti, care au inceput sa se stabileasca in SUA incepand cu sfarsitul secolului al XIX-lea. California (zona Silicon Valley, in care se stabilesc in general specialisti in domeniul IT) si Florida, destinatii mai recente de imigrare a celor veniti din Romania si de reasezare a unor romani americani din valurile anterioare de imigrare, cunosc o dinamica aparte a comunitatii romano-americane.
In ultimii ani s-au mai format alte comunitati romanesti si in in state precum Washington (in special in zona Seattle-Redmond, unde se afla sediile companiilor Boeing si Microsoft), Georgia, Texas, Arizona.
Un segment important al comunitatii romane din SUA este reprezentat de cei aproximativ 4000 profesori si studenti romani sau de origine romana care isi desfasoara activitatea in universitati din aproape toate statele SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.