Mancare traditionala Spania: omleta spaniola cu cartofi – tortilla espagnola. Spania esta tara cu un numar impresionant de restaurante Michelin, bucatari de renume si specialitati cunoscute si iubite in lumea intreaga (care lume intreaga numara suficient de multe zone latino).
Mancare traditionala Spania: omleta spaniola cu cartofi – tortilla espagnola
Mancarea este stalpul de sprijin al vietii sociale spaniole- la orice manifestare culturala, adunare politica, chiar si la inmormantari, spaniolii iau masa impreuna. Bucataria traditionala este mandria si bucuria fiecarui spaniol – pe orice Gonzales ai intreba, iti va raspunde ca felurile lor de mancare sunt cele mai gustoase din toata lumea. Iar daca se intampla sa nu fii de acord, probabil ca nu ai ajuns inca in Spania. Sau ca e vremea sa te mai duci odata!
Mancare traditionala Spania: omleta spaniola cu cartofi – tortilla espagnola
Cand ajungi in Spania pentru prima data, descoperi ca paella nu este singurul fel de mancare consumat si nici sangria unica bautura. Bucataria spaniola este extrem de variata si cuprinde de la mici gustari (tapas) pana la portii generoase de mancaruri pe baza de carne si preparate exotice ciudate.
Mancare traditionala Spania: omleta spaniola cu cartofi – tortilla espagnola
Din pacate, turistii aleg de obicei restaurantele faimoase care, de cele mai multe ori, nu ofera cele mai bune meniuri, dar au, in schimb, preturi destul de piperate. Cel mai bine ar fi sa gasesti un local micut, de pe o straduta linistita, unde merg de obicei localnicii sa ia masa.
Mancare traditionala Spania: omleta spaniola cu cartofi – tortilla espagnola
In astfel de locuri, listele din meniu sunt interminabile, iar preparatele, delicioase, dar pana atunci iti lasam noi o reteta savuroasa care sa te duca mai aproape de insorita Spania.
TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 10 min
Timp de gatire: 35 min
Gata in: 45 min
INGREDIENTE
500 g cartofi
5 ouă mari
1 ceapă
5 linguri ulei de măsline
sare și piper după gust
Mancare traditionala Spania: omleta spaniola cu cartofi – tortilla espagnola
MOD DE PREPARARE
Ingredientele principale pentru omleta spaniolă sunt ouăle și cartofii. Unii mai adaugă ceapă, chorizo, ton sau legume. Frumusețea ei în asta constă: că e versatilă! O faci repede, cu minimum de efort, din ingrediente ieftine.
Mancare traditionala Spania: omleta spaniola cu cartofi – tortilla espagnola
O poți servi caldă sau rece. Ca aperitiv, mic-dejun sau chiar și prânz rapid la birou. O simplitate delicioasă pe care nu vei regreta că ai făcut-o! Pune apă la fiert într-o oală mare. Curăță și taie cartofii (cum vrei: cuburi ca pentru tocană sau felii ca pentru prăjit) și aruncă-i în apa clocotită, 5-7 minute. Între timp, taie și călește ceapa în 2 linguri de ulei, vreo 5 minute.
Mancare traditionala Spania: omleta spaniola cu cartofi – tortilla espagnola
Scurge cartofii (atenție, să nu îi fierbi mai mult decât e cazul) și adaugă-i peste ceapă. Călește-i, întorcându-i din când în când, vreo 10 minute. Între timp, bate ouăle cu sare și piper într-un vas separat.
Mancare traditionala Spania: omleta spaniola cu cartofi – tortilla espagnola
Toarnă peste cartofi când aceștia s-au făcut, dă mic de tot focul și lasă să se facă. până când se întărește. Întoarce pe partea cealaltă, fără să o rupi (poți să te ajuți de o farfurie să faci asta). Mai lasă să se facă încă 3-5 minute.