Alegeri importante în Republica Moldova

0
603
FOTO: OrnaW/Pixabay.com
FOTO: OrnaW/Pixabay.com

În Republica Moldova sunt alegeri locale generale. Duminică va fi primul scrutin electoral după venirea la guvernare a coaliției compuse din socialiștii proruși ai președintelui Igor Dodon și Blocul ACUM, care s-a declarat proeuropean.

Moldovenii cu drept de vot trebuie să-și aleagă 898 de primari și 11.580 de consilieri locali. Potrivit legislației vecinilor de peste Prut, ca alegerile să fie declarate valide, trebuie să se prezinte cel puțin un sfert din numărul celor înscriși pe listele electorale din fiecare circumscripție.

S-a dorit evitarea unor dezbatere legate de factorul geopolitic în campania electorală pentru a fragiliza și mai mult alianța de guvernare. Însă, analiștii din Republica Moldova spun că acest aspect este foarte important pentru alegători.

„La Bălţi, dar şi în alte oraşe, orientarea geopolitică este primul criteriu în aprecierea candidatului la funcţia de primar şi a echipei de consilieri municipali. Programele electorale contează mai puţin dacă nu este întrunit factorul geopolitic”, scrie Nicolae Negru într-un editorial publicat vineri în Ziarul Naţional din Chişinău.

Cea mai importantă miză o reprezintă funcția de primar general al Chișinăului. Sondajele arată că principalii favoriți din cei 17 candidați sunt Andrei Năstase, membru al alianței ACUM, proeuropean și candiatul socialist Ion Ceban. Cei doi ar urma să se dueleze în turul al doilea, care ar urma să aibă loc pe 3 noiembrie.

Un sondaj realizat de compania CBS-AXA, candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, este creditat cu 26,5 % din intenţiile de vot, iar candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, cu 21,4 %. În cazul unui al doilea tur de scrutin, Ion Ceban l-ar putea surclasa pe Andrei Năstase, conform aceluiaşi sondaj, care indică faptul că reprezentantul socialiştilor proruşi ar câştiga scrutinul cu 35,7%, depăşindu-l pe Andrei Năstase, care ar putea acumula 29,4 % din voturi.
Potrivit Jurnaltv.md, rezultatele sondajelor demonstrează că Ion Ceban se poziţionează pe primul loc în preferinţele alegătorilor din Chişinău.
Tot conform aceluiaşi sondaj, socialiştii ar conduce şi în Consiliul Municipal Chişinău. Aproape 30% din voturi le-ar obţine aleşii locali din partea Partidului Socialist, iar pentru consilierii din partea Blocului ACUM ar vota în jur de 23% dintre locuitorii Chişinăului şi din suburbii.
Și la nivel naţional, socialiştii par să fie favoriţi. Conform unei anchete sociologice prezentate luni de Intellect Grup, cu 30,8 % din intenţiile de vot. Socialiştii ar fi urmaţi de către candidaţii PAS pentru care ar vota aproape 17%, iar pe locul al treilea s-ar plasa candidaţii PD, cu 8,7 %.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.