Retete traditionale de 1 Decembrie. Ca sa mananci romaneste oriunde te-ai afla

Retete traditionale de 1 Decembrie. Nu exista sarbatoare fara preparate traditionale, la fel cum nu exista sarbatoare la romani, fara celebrele sarmalute, in foi de varza murata si asezonate cu mamaliga si smantana.

0
760

Retete traditionale de 1 Decembrie. Nu exista sarbatoare fara preparate traditionale, la fel cum nu exista sarbatoare la romani, fara celebrele sarmalute, in foi de varza murata si asezonate cu mamaliga si smantana.
Indiferent de locul in care va aflati, 1 Decembrie este sarbatoarea romanilor de pretutindeni, iar noi v-am pregatit cateva retete traditionale „ca la mama acasa”, care nu ar trebui sa va lipseasca de pe masa.

Retete traditionale de 1 Decembrie. Sarmale invelite in varza acra

Ingrediente:

  • 2 kg carne tocata de porc
  • 800 gr ceapa
  • orez
  • sare
  • piper
  • boia de ardei
  • cimbru
  • marar si dafin uscate +cateva linguri de pasta de rosii
  • 2 capatani mici de varza acra

Mod de preparare:

Se taie ceapa, iar apoi se pune in tigaie la calit. Adaugati orezul, pe care l-ati spalat in prealabil si condimentele. Se amesteca apoi cu carnea, iar intrega compozitie o lasati sa se raceasca cateva minute.
„Invartiti” sarmalele cu foile de varza acra si presari in oala foi de cimbru, marar uscat si foi de dafin, pentru un surplus de aroma.
Dupa ce ati asezat sarmalele in oala, le acoperiti cu varza tocata si cateva linguri de pasta de rosii si apa firbinte. Se fieb la foc mic timp de patru ore si se servesc cu mamaliga, smantana si ardei iuti murati.

Retete traditionale de 1 Decembrie. Varza murata cu ciolan afumat

Ingrediente:

  • o varza murata
  • 400 g ciolan afumat
  • o lingura pasta de tomate
  • o frunza de dafin
  • cimbru
  • piper
  • boia iute
  • vegeta(optional)
  • o lingura untura de porc
  • o cana supa de legume(apa)
  • o legatura de marar

Mod de preparare:

Pregatiti varza inainte si lasati-o in apa rece, timp de 3 ore, pentru a se desara.
Separat, topiti untul intr-un ceaun, iar apoi adaugati ciolanul taiat in bucati potrivite. Dupa ce se rumeneste se adauga varza tocata marunt si se calesc impreuna.
Dupa ce zeama de la varza a inceput sa scada, se adauga jumatate de cana de supa, frunza de dafin si restul condimentelor.
Se mai lasa la fiert cateva minute, iar apoi se adauga pasta de tomate, se amesteca si se mai lasa 25 de minute pe foc, iar la final se adauga mararul.

Retete traditionale de 1 Decembrie. Ciolan afumat cu fasole

Ingrediente:

  • 1 bucata ciolan afumat
  • 400g fasole boabe
  • 5 morcovi
  • 3 radacini patrunjel
  • 1 telina
  • 1 ceapa mare
  • putin ulei
  • 1 lingura faina
  • boia
  • 100g smantana

In primul rand, se lasa ciolanul la desarat in apa rece, timp de 2 ore, apa pe care o schimbam de 2 ori. Il razuim bine cu cutitul si il punem in oala in care urmeaza sa se fie gatit. Ciolanul de casa este foarte sarat.

Fasolea se spala si se curata de boabele cu pete. Fasolele vor sta la fierb cu ciolanul pana incepe sa se desprinda carnea de pe os.

Se curata telina, patrunjelul si morcovii si se punin oala, impreuna cu fasolea. Se toarna apa sa acopere bine.

Se lasa oala in primul rand la foc mare, pana incepe sa fiarba, dupa care se da la foc mediu pentru 2-3 ore.
Dupa 2 ore in care au stat la fiert verificati boabele de fasole daca mai trebuiesc lasate,

Separat, se toaca ceapa cuburi mici si se caleste in putin ulei impreuna cu 1 lingurita si jumatate de boia. Se adauga lingura de faina, se ia de pe foc, se amesteca smantana si se adauga putina apa din oala pentru omogenizare, dupa care se toarna tot amestecul in oala mare.
Se mai lasa 20 de minute dupa care se opreste focul si se lasa ciolanul „la odihnit”.

sursa: culinar.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here