Reguli de circulatie in Danemarca. Ce trebuie sa stii inainte sa ajungi acolo

0
2489
In Danemarca, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta

Va ganditi sa vizitati Danemarca sau vreti sa va stabiliti acolo? Daca raspunsul este „DA” la una dintre aceste intrebari, este bine sa stiti ce reguli de circulatie exista in Danemarca, asa ca noi le vom enumera pe cele mai importante.

1. Condusul pe partea dreapta a drumului

In Danemarca, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta si este obligatoriu ca farurile sa fie aprinse in permanenta (faza de intalnire). Drumurile publice si autostrazile sunt marcate corespunzator normelor internationale rutiere. Starea drumurilor este, de regula, foarte buna.

2. Mare atentie la persoanele pe bicicleta

Recomandam in mod special conducatorilor auto aflati in Danemarca sa acorde o atentie deosebita persoanelor pe biciclete, deoarece altfel pot avea loc accidente.

3. Nu folositi telefonul mobil si puneti-va centura

Este strict interzisa folosirea telefonului mobil la volan. Folosirea centurii de siguranta este obligatorie pentru orice tip de autovehicul, inclusiv pentru autocarele turistice si pentru microbuze. Automobilele, camioanele si, unde este posibil, alte tipuri de vehicule trebuie sa fie echipate cu dispozitive de siguranta adecvate pentru copii, potrivit mae.ro.

4. Limite de viteza

In Danemarca, limitele de viteza sunt urmatoarele: intre 30-50 km/h in oraşe, intre 60-90 km/h in afara oraselor si intre 90-120 pe autostrazi. Depasirea vitezei legale se pedepseste contraventional cu amenda intre 500 si 2500 de coroane.

5. Aparatele anti-radar si detectoarele radar

Atentie! Pe teritoriul Danemarcei este interzisa detinerea şi utilizarea oricărui tip de aparate de detectare a radarelor sau a aparatelor antiradar.

6. Parcarea

Parcarea se face numai in locurile special amenajate si numai in intervalul de timp mentionat. In Danemarca, toate autovehiculele au lipite pe parbriz ceasuri pentru fixarea orei de contorizare a parcarii. Depasirea timpului legal este sanctionata contraventional, prin plata de amenzi cuprinse între 500 si 1500 de coroane.

7. Permisul de conducere

Permisul de conducere valabil emis in Romania este recunoscut in Danemarca. Polita de asigurare a masinii ofera automat acoperirea minima de raspundere civila prevazuta de lege. Daca beneficiati de o polita de asigurare completa in tara dumneavoastra, asigurati-va ca este valabila si pentru calatoriile in strainatate. Cartea verde nu este obligatorie, dar serveste drept dovada de asigurare recunoscuta la nivel international si faciliteaza procedurile in urma unui accident auto. Daca nu luati Cartea verde cu dumneavoastra, luati certificatul de asigurare auto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.