Alegeri prezidențiale. Programul secțiilor de votare din Diaspora

0
545
FOTO: OrnaW/Pixabay.com
FOTO: OrnaW/Pixabay.com

Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Buică, a declarat că programul de votare la secțiile din străinătate se poate prelungi până la ora 23:59, în toate cele trei zile în care se desfășoară alegerile prezidențiale.

„Condiția este să fie cetățeni. Președintele constată că există cetățeni în afara secției de votare și atunci stabilește ora de votare până la 23:59, după care dispune închiderea secției de votare. Totul depinde de situația efectivă din teren”, a declarat Constantin Buică.

Programul secțiilor de votare: 

  • Vineri. Votarea începe la ora locală 12:00 și se încheie la ora locală 21:00
  • Sâmbătă. Votarea începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00
  • Duminică. Votarea începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00

Constantin Buică a mai spus că în prezent se desfășoară un proces de instruirea a celor care vor folosi tabletele de vot la secțiile din Diaspora.

Primu-adjunctul directorului STS, Ionel Sorin Bălan, a anunțată că alegătorii din diaspora vor avea un timp mult mai redus de așteptare la secțiile de votare la alegerile prezidențiale față de cele europarlamentare.

„Am făcut o statistică la nivelul procesului electoral din luna mai. Timpul mediu de scanare a unei cărţi de identitate – respectiv de la introducerea în fanta dispozitivului tabletei şi până la validarea în sistem – a fost de aproximativ 15 secunde. Pe de altă parte, buletinele care nu pot fi scanate, întrucât sunt acte de identitate mai vechi, pot fi preluate prin introducerea manuală în interfaţă. (…)

Introducerea manuală nu poate să dureze mai mult de 13 secunde. (…) Timpul mediu de preluare a CNP-ului a fost de 15 – 16 secunde. De asemenea, prin faptul că nu se vor mai lua datele alegătorilor pe listele suplimentare în scris pe cele două tablete şi acestea vor fi generate automat la sfârşitul zilei de sistem, având în vedere preluarea CNP-ului şi a datelor de identificare şi a semnăturii în mod electronic, categoric va fi un timp mult mai mic în secţiile de votare din străinătate pentru un alegător”, a spus Bălan, într-o declarație de presă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.