Alegeri prezidențiale 2019. Românii din Diaspora votează

0
545
Coada din Berlin Foto: Cristian Ioan
Coada din Berlin Foto: Cristian Ioan

Votul din Diaspora pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale 2019 va fi organizat, ca și în primul tur, timp de trei zile. Astfel, românii din străinătate sunt așteptați la urne în zilele de 22, 24 și 24 noiembrie.

Primele secții de votare s-au deschis în Noua Zeelandă și Australia. Programul secțiile de votare este următorul: vineri, între 12:00 și 21:00 (orele locale), sâmbătă, între 07:00 și 21:00 și duminică, între 07:00 și 21:00.

Cei care se află la coadă în momentul închiderii secției de votare, își vor putea exercita dreptul până la ora 23:59.

Pentru alegeri prezidențiale 2019, în diaspora au fost organizate 835 de secţii de votare. Lista completă a secțiilor din diaspora, precum și o hartă interactivă a acestora, pot fi consultate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

„Organizarea celor 835 de secţii de votare din străinătate reprezintă rezultatul eforturilor susţinute şi al implicării tuturor şefilor de misiuni şi a personalului Corpului Diplomatic şi Consular aflat în coordonarea acestora. Subliniem că buna funcţionare a unui număr record de secţii de votare în afara ţării, în condiţiile desfăşurării votului pe parcursul a trei zile, pentru fiecare dintre cele două tururi de scrutin, implică atât o coordonare strânsă între instituţiile partenere (Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale), cât şi cooperarea cu formaţiunile politice care vor nominaliza reprezentanţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi cu comunităţile de români din străinătate”, se arată într-un comunicat MAE.

Românii din străinătate pot vota cu unul din următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar, titlul de călătorie, iar, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării.

În turul al doilea românii trebuie să-și aleagă președintele între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă. În primul tur, Klaus Iohannis a obținut 37,82% din voturi, iar Viorica Dăncilă 22,26%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.