Ce au facut parlamentarii romani pentru diaspora

Romanii din diaspora formeaza o comunitate de 2,5 milioane de oameni. Tara noastra a intrat inca din 2016 intr-un top al tarilor cu cei mai multi emigranti.

0
1011

Romanii din diaspora formeaza o comunitate de 2,5 milioane de oameni. Tara noastra a intrat inca din 2016 intr-un top al tarilor cu cei mai multi emigranti. Dintre acestia, o buna parte din ei s-au stabilit deja intr-o tara cu familia, iar altii lucreaza temporar si iau in considerare reintoarcerea in tara.

Iata cateva din proiectele propuse de administratia din tara, dar si ce au facut parlamentarii romani pentru diaspora

In anul 2016, a existat o propunere legislativa privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate. La acea vreme, guvernul a propus prelungirea de la trei la cinci ani a valabilitaţii pasa­poartelor simple pentru persoa­nele care nu au implinit varsta de 14 ani si modificarea altor limite de varsta, printre care valabilitatea p e t e r m e n nelimitat a pasapoartelor electronice simple pentru persoanele cu varsta de peste 65 de ani.
Termenul de valabilitate dublu inferior al pasapoartelor electronice simple eliberate cetatenilor romani faţa de termenele de valabilitate ale pasapoartelor eliberate in cazul a peste 90% dintre cetaţenii straini din statele UE presu­pune pierdere de timp si resurse atat din partea cetaţeanului, cat si din partea serviciilor publice comunitare abilitate prin lege c u f u n c ţ i a de eliberare a pasapoar­telor”, se ara-ta in expu­nerea de mo-tive a iniţiato­rului, potrivit jurnalul.ro.
Proiectul de lege a urmarit alinierea legislatiei Romaniei la bunele practici in materie din majoritatea statelor membre UE si din marile state si democraţii ale lumii.

Ce au facut parlamentarii romani pentru diaspora in domeniul afacerilor

Proiectul Start Up 4 Diaspora si-a propus sa vinain spirjinul antreprenorilor din diaspora care vor sa infiinteze intreprinderi cu profil non-agricol in zona urbana din regiunile Nord-Est, Sud-Est si Sud-Muntenia din Romania.
Bugetul acestui proiect este de aproape 7 milioane de lei. Start Up 4 Diaspora se va derula in perioada octombrie 2017 – iulie 2020.
Proiectul are ca obiectiv major promovarea, sustinerea si dezvoltarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu, in randul persoanelor fizice din diaspora, informeaza dcnews.ro.

Transport gratuit cu avionul pentru romanii din diaspora

Un alt proiect de lege a fost depus ce are in vedere sustinerea reintregirii familiei de romani. Astfel, cu ocazia Centenarului Marii Uniri din 2018, Guvernul va oferi calatorii calatorii gratuite pentru toti romanii aflati departe de tara sau de familii si care vor sa fie alaturi de cei dragi in acea perioada.
Accesul gratuit la calatoia cu avionul se va desfasura in perioada 26 noiembrie si 9 decembrie 2018.
”Sarbatoarea Centenarului Marii Uniri trebuie sa fie o mare bucurie pentru toti romanii care merita sa traiasca aceasta sarbatoare acasa, alaturi de familie si prieteni. Impreuna cu alti 25 de deputati liberali, am depus un proiect de lege pentru sustinerea reintregirii familiei de romani cu ocazia Centenarului Marii Uniri. Nu trebuie sa uitam ca circa 4 milioane de romani muncesc departe de tara, adesea despartiti de familie, pe care reusesc sa o vada de maxim doua ori pe an”, a anuntat deputatul PNL Florin Roman.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.