Brexit. Mesajul lui Iohannis pentru românii din Marea Britanie

0
555
FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a anunțat că există un acord pentru Brexit și i-a trimis o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care i-a cerut să susțină acordul.

Liderii europeni se reunesc în cadrul Consiliului European, la Bruxelles, în cursul zilei de astăzi și mâine. La această reuniune participă și președintele României, Klaus Iohannis, care le-a transmis românilor din Marea Britanie un mesaj de la Bruxelles.

„Cu privire la românii din Marea Britanie: mare parte din prevederile acordului inițial nu s-au schimbat. Cea mai bună variantă ar fi un Brexit cu acord, astfel s-ar asigura toate drepturile românilor din Marea Britanie”, le-a declarat Klaus Iohannis jurnaliștilor aflați la Bruxelles.

„Am decis că nu mai e nevoie de niciun fel de amânare. (…) Acordul nu este despre noi, ci despre oameni și pace. Voi continua discuțiile cu Boris pentru că vom începe imediat dezbaterile privind viitoarea relație dintre UK și UE după ce acordul va fi aprobat”, a spus Jean Claude Juncker.

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a salutat faptul că există un acord și a spus că „este bun pentru Irlanda și pentru Irlanda de Nord”.

Noul acord ar urma să intre în vigoare de la 1 noiembrie. Însă un pas important trebuie făcut în parlamentul britanic pentru ca acest acord să intre în vigoare. Parlamentul de la Londra ar urma să fie convocat sâmbătă pentru a da un vot asupra noului acord anunțat de la Bruxelles.

Premierul Boris Johnson, care a anunțat alături Junker faptul că există un nou acord, ar putea întâmpina probleme. Partidul Unionist Democrat, o mică formațiune politică nord-irlandeză, cu ajutorul căreia Guvernul britanic își asigură o majoritate în Camera Comunelor, a anunțat că nu acceptă cele mai recente propuneri ale lui Boris Johnson cu privire la Brexit.

„În situaţia actuală, noi nu putem susţine ceea ce se sugerează cu privire la probleme vamale şi de consimţământ şi există o lipsă de claritate cu privire la TVA. (…) Vom continua să cooperăm cu Guvernul în încercarea de a ajunge la un acord rezonabil care să funcţioneze pentru Irlanda de Nord şi care să protejeze integritatea economică şi constituţională a Regatului Unit”, transmit liderii partidului, printr-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.