Brexit. Aproape 500.000 de români au cerut rezidență în Marea Britanie

0
497
FOTO:Pexels/Pixabay.com
FOTO:Pexels/Pixabay.com

Aproape jumătate de milion de români au cerut viză de ședere în Marea Britanie după Brexit. Românii sunt în continuare pe locul al doilea, după polonezi, în privința numărului de cereri.

Mai exact, au fost depuse până acum 498.700 de cereri, dintre care 63.000 doar în luna ianuarie. Din cele 3,1 milioane de cereri depuse de toți străinii care se află în Marea Britanie, doar 7 au fost respinse. Dintre cererile aprobate 58% au primit Statut Stabilit (rezidență permanentă pentru cei aflați în UK de peste cinci ani), 41% Statut Pre-stabilit (rezidență temporară pentru cei aflați de mai puțin cinci ani în UK), iar 0,7% alte rezoluții.

Libera circulație ar urma să se păstreze până pe 31 decembrie. Prin urmare, în Marea Britanie se va putea intra anul acesta cu același tip de documente, respectiv cartea de identitate sau pașaport.

Însă până la sfârșitul anului, românii din Marea Britanie ar trebui să aplice pentru „settled status” sau „pre-settled status”.

Iată ce înseamnă cele două tipuri de statut:

1. Statutul de settled (Settled Status). Dacă obțineți Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii pe o perioadă nelimitată.

2. Statutul de pre-settled (Pre-Settled Status). Dacă primiți Pre-Settled Status, veți putea să locuiți în Marea Britanie pentru o perioada de 5 ani de zile, care o să vă acorde timpul necesar pentru a fi eligibil pentru a obține Settled Status. Daca obțineți pre-Settled Status, vă veți păstra aceleași drepturi pe care le aveți și în prezent:dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic și cel de securitate socială pe teritoriul Marii Britanii. Însă, după cei 5 ani de ședere continuă trebuie să aplicați pentru Settled Status, care nu va fi acordat automat.

Marea Britanie ar putea introduce rapid un sistem de imigrație pe bază de puncte, după modelul australian. Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, ar urma să își informeze colegii din Guvernul condus de Boris Johnson că Regatul Unit trebuie să implementeze un sistem de imigrație pe bază de puncte până la sfârșitul acestui an.

FOTO: Pexels/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.