Medicamente interzise in Uniunea Europeana

0
852
medicamente interzise in uniunea europeana

Medicamente interzise in Uniunea Europeana. Există medicamente despre care s-a dovedit că fac mai mult rău decât bine, motiv pentru care au fost interzise deja de ani buni în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, dar nu și în România.

Piafenul, Algocalminul sau Novocalminul sunt medicamente care conţin metamizol, o substanţă care folosită în exces, poate duce la o boală care poate fi fatală. Tocmai din această cazuă, în țările civilizate din Uniunea Europeană au fost interzise de ani buni. În România însă, nu.

Și asta pentru că oficialii din sănătate au ajuns la concluzia că nu este cazul să ia asemenea măsuri ‘drastice’ și au decis ca respectivele pilule să nu mai fie eliberate decât cu prescripție medicală.

Medicamente interzise in Uniunea Europeana

Astfel, din 2011 calmentele pe bază de metamizol nu se mai eliberează decât pe bază de prescripţie medicală. Însă știm cu toții cum se procedează în farmaciile din România și, mai mult decât atât, știm cum înghit romănii medicamentele cu pumnul.

Un alt medicament, și mai periculos decât algocalminul, este piafenul. Medicii spun că acele calmante care au în componență alături de metamizol o a două substaţă activă.

Piafenul are în compoziție metamizol şi antispastic și din acest motiv este cel mai riscant de administrat. Și Aulinul este unul dintre analgezicele trecute pe lista medicamentelor nocive. Cu toate acestea românii îl administrează frecvent și pe acesta.

Medicamente interzise in Uniunea Europeana

Problema metamizolului este ca este o substanță activă care la indivizi cu o anumită sensibilitate poate duce la o reacție adversă, numită agranulocitoză. În România nu s-a înregistrat o reactție de acest tip.

Celebrul Algocalmin se vinde ca pâinea caldă pentru că are un preț foarte mic. Este unul dintre calmantele favorite ale românilor. Cu toate că, majoritatea ţărilor europene l-au interzis de mai mulţi ani, pentru că s-a demonstrat că metamizolul din algocalmin poate provoca o boală fatală, numită agranulocitoza, în România se vinde încă fără probleme, dar ‘doar’ în baza unei rețete medicale.

Asta însă nu înseamnă că pericolul a trecut, știut fiind faptul că farmaciști eliberează medicamente și fără rețete. Agranulocitoza distruge celulele din măduva osoasă, adică duce la alterarea profundă a sângelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.