Brexit. Cetățenii români din Marea Britanie vor deportați dacă nu iau la timp statutul de ședere

0
550
FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com
FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

Marea Britanie va deporta cetățenii țărilor din UE, după Brexit, care nu au aplicat la timp pentru a primi statutul de ședere în Regatul Unit. Este declarația adjunctului ministrului britanic de Interne, Brandon Lewis.

Acesta a mai a adăugat că vor fi deportate inclusiv persoanele care îndeplinesc criteriile pentru a primi permis de ședere, dacă nu s-au înregistrat la timp. „Dacă cetățenii UE până în acel moment nu s-au înregistrat și nu au un motiv adecvat pentru aceasta, atunci se vor aplica normele în vigoare privind imigrația”, a declarat Brandon Lewis pentru Die Welt.

Ministerul de Interne a anunțat că până acum s-au înregistrat 1,8 milioane de europeni. Termenul maxim până la care se poate aplica este 31 decembrie 2020, în cazul unui Brexit fără acord, și până la 30 iunie 2021, dacă va fi un acord.

Observatorul pentru Migrație din cadrul Universității Oxford spune că în Marea Britanie locuiesc până la 3,3 milioane de cetățeni din alte state ale Uniunii Europene.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, din datele oficiale furnizate de autorităţile britanice, până la finalul lunii septembrie a acestui an, 280.600 de cetățeni români s-au înregistrat deja pentru obținerea noului statut (pre-settled și settled status). Cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetățenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus cereri de înregistrare.

„Obiectivul Ministerului Afacerilor Externe, în perioada următoare, vizează intensificarea campaniei de informare adresată cetățenilor români din Marea Britanie, în vederea sprijinirii procesului de înregistrare a acestora, pentru a putea beneficia, în continuare, de drepturile dobândite.

În acest sens, MAE încurajează toți cetățenii români care doresc să rămână în Marea Britanie și după data retragerii acestui stat din UE să se înregistreze cât mai curând posibil și să apeleze la sprijinul Ambasadei României la Londra şi a Consulatelor Generale ale României de la Manchester şi Edinburgh pentru asistență suplimentară”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

FOTO: TheDigitalArtist/Pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.