Brexit. Iohannis: Cu acest acord românii sunt foarte bine protejați

0
534
FOTO: Tumisu/Pixabay.com
FOTO: Tumisu/Pixabay.com

Președintele Klaus Iohannis a declarat că noul acord pentru Brexit îi protejează pe românii care lucrează în Marea Britanie.

„Ieri (joi – n.r.) am avut, cum se știe, discuții mai lungi, dar vestea foarte bună legată de ce am discutat ieri este că am ajuns la un acord pe Brexit, pe înțelegerea discutată. Din punctul nostru de vedere, al CE, nu sunt probleme cu textul la care am ajuns.

Sigur, urmează, probabil mâine, să aflăm opinia Parlamentului Britanic și dacă există un acord și de acea parte putem să facem pașii următori. Dacă se rămâne pe acest acord, (românii din Marea Britanie – n.r.) sunt foarte bine protejați și acest lucru l-am spus de la început. Oricum, Brexit-ul cu acord este de departe cea mai bună variantă”, a declarat, la Bruxelles, Klaus Iohannis.

Liderii celor 27 de state UE au adoptat noul acord pentru Brexit, agreat de Uniunea Europeană și Marea Britanie, potrivit președintelui Consiliului European, Donald Tusk.

Cel mai important pas, cel mai dificil, urmează să fie făcut în parlamentul britanic. Premierul britanic Boris Johnson trebuie să-i convingă acum pe partenerii Partidului Nord-Irlandez Democrat și Unionist, care au spus că nu susțin noul acord. Fără susținerea acestor parlamentari, partidul lui Johnson nu are majoritate în parlament, iar opoziția a anunțat deja că nu susține noua înțelegere cu UE pentru ieșirea Marii Britanii din spațiul comunitar.

În cazul în care acordul va fi respins în parlament, Johnson este obligat să ceară o prelungire a termenului de Brexit dincolo de 31 octombrie. Dacă acest lucru se va întâmpla, prima soluție ar putea fi organizarea de alegeri anticipate.

Românii care lucrează în Marea Britanie trebuie să știe că trebuie să se înregistreze pentru a primi statutul de ședere în Regatul Unit. Termenul maxim până la care se poate aplica este 31 decembrie 2020, în cazul unui Brexit fără acord, și până la 30 iunie 2021, dacă va fi un acord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.