Cand au ajuns primii romani in Statele Unite

Cand au ajuns primii romani in Statele Unite au avut ocazia sa faca cunostinta cu "visul american" si "Tara fagaduintei" care avea sa le schimbe vietle in bine.

0
1443

Cand au ajuns primii romani in Statele Unite au avut ocazia sa faca cunostinta cu „visul american” si „Tara fagaduintei”, care aveau sa le schimbe vietile in bine. Primele migrari aveau loc inca din secolul al XIX-lea, atunci cand transilvanenii satuli de saracie si de abuzurile administratie au luat viata in piept si au migrat spre noul continent, in cautarea unei vieti mai bune.

Iobagi ai grofilor unguri din Ardeal, taranii din Transilvania si-au dorit sa devina oameni liberi, informeaza Adevarul.

Odata cu descoperirea „noului pamant”, au urmat valuri succesive de imigratie de pe teritoriul Romaniei. Aproximativ 200.000 de romani au plecat catre America in perioada interbelica.

Cand au ajuns primii romani in Statele Unite, dar mai ales…cum?

De la carutele trase de boi, la celebrul vapor „Carpathia”. Taranii transilvaneni treceau prin adevarate aventuri pana cand aveau sa paseasca pentru prima oara pe pamant american. Multi dintre ei plecau pe jos sau cu caruta pana la primul tren, iar de la calea ferata se opreau abia la granita imperiului Austro-Ungar. De acolo, isi continuau drumul catre orasele port din Germania, Hamburg si Bremen, unde ii asteptau vapoarele care faceau curse mai tot timpul intre batranul continent si America.

Cei mai multi dintre romani ajungeau sa calatoreasca cu „Carpathia”, nava care a preluat naufragiatii de pe Titanic, in urma tragediei din 1912. Pretul unei calatorii pe „Carpathia” era de 180 de coroane, iar multi ajungeau sa isi vanda din bunuri sau sa faca imprumuturi pentru a-si putea plati cursa spre „o viata mai buna”.

Acestia calatoreau si doua saptamani pe apa, iar conditiile de la clasa a treia erau de multe ori inumane. Unii dintre ei se imbolnaveau sau chiar mureau inainte sa ajunga la New York.

Ion Zaharia in Romania, John Landman in America

Cand au ajuns primii romani in Statele Unite, au fost supusi la numeroase controale in portul Insulei Ellis, din New York, locul de intampinare al imigrantilor. Si pentru ca limba era un impediment, multi romani au fost „botezati” cu un nou nume.

Cu adevarat amuzanta este povestea lui Ion Zaharia, romanul care nu a stiut ce sa raspunda atunci cand americanii l-au intrebat cum il cheama.

”Strabunicul venit din Romania pe la 1890, necunoscand limba engleza, a fost intrebat de catre seriful care se deplasase la stana lui cine este. Omul, neintelegand prea bine ce vrea seriful… a raspuns cu toate vorbele englezesti pe care le stia. John, pentru ca auzise ca asa ii ziceau lui in loc de Ion si land, man, adica pamant, barbat, pentru a spune ca el munceste la locul acela. Seriful a notat John Landman, desi pe om îl chema Ion Zaharia”, se arata in ”Odiseea plecarii unor romani ardeleni din judetul Sibiu în America (1900-1914)”.

Preotul roman pasionat de electricitate si prieten cu Benjamin Franklin

Preotul Samuil Damian este primul roman despre care se stie ca a ajuns pe taramul Statelor Unite, in secolul al-XVIII-lea. Originar din Transilvania, acesta plecase in America nu din cauza saraciei, ci din motive stiintifice.

Pasionat de electricitate, un fenomen nou si necunoscut romanilor la acea vreme, preotul ortodox ajunsese sa corespondeze si cu celebrul Benjamin Franklin, pe tema electricitatii. Romanul ar fi trait o perioada in Carolina de Sud, unde facea numeroase experimente, iar apoi s-ar fi mutat in Jamaica.

Nicolae Dunca – Capitanul Duncan in SUA si erou in razboaiele purtate de americani

Nicolae Dunca s-a numarat printre primii romani care au ajuns in Statele Unite, dar si care a cunoscut faima si aprecierea locala. Despre Nicolae Dunca s-a spus ca s-ar fi nascut la Iasi si ca a fost ofiter in armata romana in timpul si dupa Unirea lui Alexandru Ioan Cuza.
In anul 1861 ajunge in Statele Unite si se inroleaza in armata americana. Avand la baza cunostinte militare, el se face remarcat imediat, iar apoi este numit comandant al Regimentului 9 din statul New York.

Intr-un articol din Evening Post, publicat in 1862, generalul John Fremont a avut doar vorbe de lauda la adresa romanului, numindu-l „disciplinat si priceput”.

„Visul american” i-a scapat pe taranii romani de saracie

Cand au ajuns primii romani in Statele Unite, Lumea Noua i-a primit cu bratele deschise si le-a oferit multe posibilitati de dezvoltare.Potrivit cunoastelumea.ro, cei mai multi emigranti din Ardeal au ajuns muncitori in constructii (cai ferate, poduri, drumuri) sau in uzine.
In timp ce unii au ales sa se stabileasca cu familiile pe continentul american, altii s-au intors acasa, si-au cumparat pamant si cu banii stransi s-au apucat de negustorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.