Pensii internaționale pentru românii din diaspora. Țara din care vin cele mai multe cereri

0
768
FOTO: moerschy/Pixabay.com
FOTO: moerschy/Pixabay.com

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat că va fi relocat personal care să se ocupe de pensiile internaționale, pentru că există multe solicitări din partea românilor care au muncit în străinătate.

„În toată ţara, avem probleme serioase în întârzierea activităţii legată de calculul pentru pensiile internaţionale. Am văzut şi la Cluj, şi la Bistriţa că este nevoie de o decizie pe care o voi şi lua în scurtă vreme, alături de preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), pentru a reloca, a reorganiza echipa Caselor, astfel încât la pensii internaţionale să se implice mai multe persoane, faţă de una, două, aşa cum văd că sunt încadrate în medie pe fiecare Casă, având în vedere volumul mare de solicitări de la românii plecaţi în străinătate, mai ales din Spania, în ambele Case de care discutăm”, a spus Violeta Alexandru.

Ministrul Alexandru a spus că  cerut o situație clară a solicitărilor privind pensiile internaționale, care va fi gata în luna martie. De asemenea, a mai adăugat că există întârzieri chiar și de trei ani în stabilirea acestor pensii, iar acestea sunt cauzate și de comunicarea dificlă cu instituțiile similare din alte state.

„Sunt foarte multe întârzieri, dincolo de cererile propriu-zise. Sunt întârzieri care merg şi până la trei ani, parte dintre ele neimputabile Caselor de Pensii româneşti, ci cauzate de comunicările dificile cu instituţiile omoloage din alte ţări.

Cea mai spinoasă situaţie o avem cu Italia, acolo lucrurile sunt în întârziere şi la autorităţile italiene. Nu spun că nu avem şi noi anumite carenţe, multe dintre ele sunt banale: e vorba despre o dificultate în comunicare în limbă internaţională, dar şi probleme de documente incomplete trimise, în general, de angajatorii românilor noştri”, a explicat ministrul Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.