Solidaritate în Diaspora. Românii se ajută între ei cu transportul până la secții

0
610
FOTO: Mario Morari - Voluntari în Europa/Facebook
FOTO: Mario Morari - Voluntari în Europa/Facebook

Românii plecați în străinătate s-au solidarizat în ziua votului și se ajută între ei cu transportul până la secțiile de votare. Aceștia s-au organizat pentru a-i ajuta pe cei care nu au posibilitatea de a ajunge la urne.

Cei mai activi sunt pe grupul de Facebook „Voluntari în Europa”, creat „pentru toți românii din EUROPA, care să se ajute între ei în caz de nevoie”. Pe acest grup sunt publicate liste cu persoanele care ajută cu transportul la secțiile de vot din țări precum Marea Britanie, Austria, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Italia, Olanda sau Spania.

S-a înregistrat deja un record istoric. Până duminică, la ora 14:00, peste 442.000 de români din străinătate au participat la vot. Până la acest scrutin, cei mai mulți români din străinătate participanți la vot au fost în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2014, când au fost în jur de 360.000.

Printre ţările unde sunt organizate cele mai multe secţii de votare se numără:
  • Spania (143, faţă de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, faţă de 76 la parlamentare),
  • Germania (80, faţă de 25), Marea Britanie (72, faţă de 29)
  • Franţa (50, faţă de 17), SUA (38, faţă de 31)
  • Republica Moldova (37, faţă de 36), Olanda (25, faţă de 4)
  • Belgia (23, faţă de 8), Irlanda (16, faţă de 5)
  • Danemarca (12, faţă de 7), Austria (17, faţă de 9)
  • Grecia (11, faţă de 4), Portugalia (9, faţă de 5), Elveţia (8, faţă de 4 organizate la alegerile europarlamentare).

Potrivit Biroului Electoral Central, ordinea acestora pe buletinele de vot, stabilită prin tragere la sorţi, este următoarea: Klaus Iohannis – Partidul Naţional Liberal, Theodor Paleologu – Partidul Mişcarea Populară, Dan Barna – Alianţa USR-PLUS, Kelemen Hunor – Uniunea Democrată Maghiară din România, Viorica Dăncilă – Partidul Social Democrat, Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitate Naţională, Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, John-Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Mircea Diaconu – Alianţa UN OM, Bogdan Marian-Stanoevici – independent, Ramona-Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste, Viorel Cataramă – Dreapta Liberală, Alexandru Cumpănaşu – independent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.