Câți români au solicitat rezidență în Marea Britanie. Regatul pregătește imigrația pe bază de puncte

0
459
FOTO: Tumisu/Pixabay.com
FOTO: Tumisu/Pixabay.com

Un număr de 435.700 de cetățeni au solicitat rezidență în Marea Britanie, înainte de ieșirea țării din Uniunea Europeană. Potrivit autorităților din Regatul Unit, aproape 2,6 milioane de cetățeni UE au cerut rezidență în Marea Britanie.

Cele mai multe cereri de rezidență au fost primite din partea cetățenlor polonezi – 512.300, urmați de cetățenii români – 435.700, italieni 291.000, portughezi 231.100, spanioli, 171.300, lituanieni 139.400, bulgari 139.000.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, după care va urma o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020. Trebuie precizat că până la sfârșitul anului rămân în vigoare actualele reguli, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor.

Cetățenii UE aflați în Marea Britanie au termen până pe 30 iunie 2021 pentru a depune cererea de rezidență. Cetățenii românii pot găsi instrucțiuni aici privind depunerea cererii de rezidență.

Rezidență în Marea Britanie. Se pregătește un sistem de imigrație pe bază de puncte

Marea Britanie ar putea introduce rapid un sistem de imigrație pe bază de puncte, după modelul australian. Ministrul britanic de Interne, Priti Patel, ar urma să își informeze colegii din Guvernul condus de Boris Johnson că Regatul Unit trebuie să implementeze un sistem de imigrație pe bază de puncte până la sfârșitul acestui an.

Potrivit unei surse guvernamentale citată de Daily Expres, companii trebuie să se pregătească „pentru oprirea la sfârșitul acesui an a migrației necontrolate a persoanelor slab calificate”.

Șapte proiecte de lege care au legătură cu Brexit-ul au fost anunțate în programul de guvernare al Executivului condus de prim ministrul Boris Johnson.

Una dintre prevederi precizează că nu se va mai ține cont de țara din care provine imigrantul, ci de alți factori precum vârsta sau calificarea. Pe baza unor criterii, acesta va primi un număr de puncte.

De exemplu, în Australia, unde există un astfel de program, cu cât solicitantul este mai tânăr, cu atât primește mai multe puncte. Cei de peste 50 de ani nu primesc aproape niciun punct. Prin implementarea unui astfel de tip de sistem, Guvernul lui Boris Johnson susține că vrea să aducă în Regat forță de muncă calificată în sectoare în care este nevoie de profesioniști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.