Ce salarii au profesorii in Germania. Face toti banii

0
1063
ce salarii au profesorii in germania

Ce salarii au profesorii in Germania. Un profesor din învăţământul preuniversitar cu 10 ani de experienţă în muncă are un salariu de 250- 300 de euro net pe lună în România, iar în Germania 3.000 de euro net.

Un raport facut la nivel european arată că un profesor din Germania câştigă anual 60.600 de euro. Deşi profesorii nu reprezintă o categorie profesională foarte bine remunerată nici în alte state europene, în România salariul unui profesor este cu circa 60 – 70% mai mare decât salariul minim pe economie, în timp ce în Germania un profesor încasează echivalentul a circa 3 salarii minime pe economie.

 Ce salarii au profesorii in Germania

În Germania, filosofia este aceea că educaţia este o investiţie şi nu un cost, lucru care în România nu este valabil. Astfel de politici au condus la un decalaj foarte mare, care poate fi refăcut doar prin creativitate şi inovaţie”, a explicat Vasile Dâncu, sociolog şi profesor universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, care este şi preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Dascălii din Germania nu au ore după-amiaza, iar pentru efortul depus în prima parte a zilei primesc, la sfârşitul lunii, aproximativ 2.500 de euro.

Una dintre puținele similitudini între România și țările europene cu privire la segmentul financiar în educație este faptul că salariile profesorilor se stabilesc la nivel central sau regional, doar țări precum cele din Peninsula Scandinavă fiind adepte ale unui sistem bazat pe remunerație stabilită la nivel local.

Lucrurile s-ar putea schimba odată cu adoptarea noii legi a salarizării bugetarilor, potrivit căreia un învățător sau o educatoare cu o vechime de 6–10 ani va avea un salariu de bază cuprins între 1.785 și 2.223 de lei, în timp ce un profesor cu studii superioare de lungă durată, cu grad didactic II și cu o vechime de 2–6 ani, va câștiga lunar între 1.996 de lei și 2.485 de lei.

Ce salarii au profesorii in Germania

Oraşele în care se câştigă cel mai bine din profesorat sunt următoarele: Berlin, München, Hamburg, Stuttgart, Hanovra, Köln, Frankfurt pe Main, Essen, Dortmund, Düsseldorf, Bremen, Dresda.

Beneficiile angajaţilor

Plan de pensie: Da
Asigurări Medicale: Da
Cursuri de pregatire (Intern si extern): De obicei da
Planul de carieră: Da

Cerințe tipice de locuri de muncă

Nivel de educatie: Facultate
Cunoştinţe calculator (informatice): Necesar
Perioada de probă: De obicei nu
Cunoașterea limbii străine: Necesar
Permis de conducere: Nu este necesar
Experiență de lucru: Impact asupra salariului – Mediu

Timpul de lucru și concediul plătit

Saptamana de lucru: Luni – vineri
Ore de lucru pe săptămână: 40
Ore suplimentare: Da
Zile de vacanta plătite: 20
Sărbătorile legale plătite: 9
Pauza de masa: Da
Durata pauzelor de prânz: 30 de minute
Program de lucru flexibil: De obicei nu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.