Retete traditionale romanesti: mucenici moldovenesti

0
950
Retete traditionale romanesti: mucenici moldovenesti

Retete traditionale romanesti: mucenici moldovenesti. În Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nuca.

Retete traditionale romanesti: mucenici moldovenesti

Reteta aceasta de mucenici moldovenesti de post pufosi și aromati e una extrem de simplă. Respectă pașii de mai jos.

TIMPI DE PREPARARE
Timp de preparare: 60 min
Timp de gatire: 60 min
Gata in: 120 min
INGREDIENTE
1 kg făină
400 g zahăr
4 ouă
100 g margarină
40 g drojdie
400 ml lapte
200 g miere
200 g nucă măcinată
50 ml ulei
esenţe după gust

Retete traditionale romanesti: mucenici moldovenesti

MOD DE PREPARARE
Mucenicii moldoveneşti “de la mama lor” nu se numesc aşa, ci sfinţişori. Sunt delicioşi şi îndrăgiţi de întreaga familie! În Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nuca. Această rețetă este de dulce.

♦ Dacă tii post, iti recomandam reteta de mucenici moldoveneşti de post pufoși și aromați.

Retete traditionale romanesti: mucenici moldovenesti

Din drojdie, 2 linguriţe de zahar, puţin lapte şi puţina faina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasa la crescut. Se cerne faina într-un vas, i se face o gaura la mijloc în care se pun maiaua crescuta, 3 oua batute cu un praf de sare, 200 g zahar, laptele, margarina moale şi aromele.

Retete traditionale romanesti: mucenici moldovenesti

Se framânta aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe câte o bucata de marimea unui mar din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.

Retete traditionale romanesti: mucenici moldovenesti

Se lasa sfinţişorii puţin la crescut, se ung cu un ou batut, se aşaza într-o tava unsa cu ulei şi tapetata cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncalzit pâna se rumenesc.
Între timp, se fierbe un sirop dintr-un pahar de apa şi restul de zahar.

Retete traditionale romanesti: mucenici moldovenesti

Pentru a ramâne moi, sfinţişorii se trec rapid (1-2 secunde) prin siropul calduţ, imediat ce au fost scoşi din cuptor, apoi se ung cu miere şi se presara cu nuca.

Retete traditionale romanesti: mucenici moldovenesti

De ce facem mucenici pentru 9 martie?
Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.

Retete traditionale romanesti: mucenici moldovenesti

În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.