Retete traditionale romanesti: coliva. Reteta rapida

0
887
Retete traditionale romanesti: coliva

Retete traditionale romanesti: coliva. Coliva este o ofranda ce se aduce pentru sufletele mortilor la zilele randuite pentru pomenirea lor.

La inceput, coliva a servit ca hrana, iar mai tarziu la pomenirea mortilor, dupa modele si traditii care existau deja in lumea pagana a timpului. Coliva facuta din grau fiert, inchipuie insusi trupul mortului, deoarece hrana principala a trupului omenesc este graul (din care se face painea).

Retete traditionale romanesti: coliva

Dulceaţa colivei reprezintă dulceaţa vieţii veşnice şi a petrecerii cu cetele îngereşti şi cu toţi sfinţii în dumnezeiasca Lumină. Dulceaţa colivei simbolizează şi darurile lui Dumnezeu pregătite pentru cei buni şi drepţi.

Retete traditionale romanesti: coliva

De asemenea, coliva reprezinta trupul mortului si este o expresie materiala a credintei in nemurire si inviere, pentru ca este facuta din boabe de grau, pe care Hristos le-a infatisat ca simboluri ale invierii trupurilor.

Retete traditionale romanesti: coliva

Simbolistica bobului de grau este ca, dupa cum bobul de grau incolteste atunci cand este ingropat in pamant, la fel si trupul omenesc se ingroapa, pentru ca mai apoi sa invie.
Coliva se mai face la parastase (termene de pomenire: la 40 de zile, 3 luni, 6 si 9 luni si la un an de la deces, apoi in fiecare an, pana la 7 ani); la sambetele mortilor din calendar.

Retete traditionale romanesti: coliva

Retete traditionale romanesti: coliva. INGREDIENTE
500 g arpacas
350 g zahar
350 g nuca
6 pliculete zahar vanilat
5 lingurite coaja de lamaie
100 g stafide
1 pachet zahar pudra pentru ornat

Retete traditionale romanesti: coliva

MOD DE PREPARARE
Coliva tradiţională – mâncarea-simbol al ceremoniilor religioase închinate celor plecați dintre noi, ea reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul (din care se fac și pâinea și coliva).

Retete traditionale romanesti: coliva

Mod de preparare:

Se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert (faţă de orez, pentru colivă ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş).

Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă, sau „înfloreşte”.

Între timp, se alege nuca, se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.

Retete traditionale romanesti: coliva

Adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.

Dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Se lasă peste noapte. Dimineaţa se amestecă cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.