Comunitati romanesti din Elvetia. Orasele cu cei mai multi romani

Din 2009 si pana in prezent, numeroase comunitati romanesti din Elvetia s-au format in jurul oraselor importante

0
2455

Din 2009 si pana in prezent, numeroase comunitati romanesti din Elvetia s-au format in jurul oraselor importante. Desi este o tara mica, Elvetia ocupa pozitiii fruntase in topul tarilor europene cu un indice foarte mare de populati straina, dintre care 0,094% din populatia tarii fiind reprezentata de romani, potrivit unor informatii publicate de Biroul Federal de Statistica.
Aproximativ 15.000 de romani se afla pe teritoriul Elvetiei. Foarte multi medici lasa Romania pentru Elvetia, datorita salariilor mult mai mari. De cealalta parte, elevtienii i-au primit pe romani cu bratele deschise, datorita mainii de lucru mult mai ieftine.

Comunitati romanesti din Elvetia: Zurich

Capitala Zurich aduna cei mai multi romani din intreaga tara. Spre deosebire de alte tari vestice, multi tineri calificati intr-un anumit domeniu, vin hotarati sa o porneasca de la zero si sa isi contruiasca un viitor.
In ultimii ani, comunitatile romanesti din Elvetia, au devenit foarte bine inchegate la nivel cultural. Anul acesta, in luna iulie, la Street Food Festival in Zurich, un roman a adus preparatele traditionale de acasa pentru prima oara si i-a invitat pe toti romanii sa vina la o degustare de…mici, potrivit assiromani.com.

Comunitati romanesti din Elvetia: Lausanne, cantonul Vaud

Imediat dupa Zurich, cantonul Vaud numara cei mai multi romani. Aici, romanii au reusit sa formeze o comunitate unita, multumita Parohiei Ortodoxe Romane din Lausanne si cantonul de Vaud. Biserica numara 30 de ani de activitate, iar prima slujba a fost oficiata pentru comunitatea de romani refugiati politic, de confesiune ortodoxa, reuniti in jurul regelui Mihai si al reginei Ana, potrivit ziarullumina.ro
In anul 1993, o alta biserica a fost fondata in aceasta regiune. Preotul Adrian Diaconu a înfiintat Parohia „Tuturor Sfintilor Români” din Lausanne.

Comunitati romanesti din Elvetia: Geneva
Geneva este unul din orasele preferate de multi expati. Pe strazile orasului, la tot pasul, ai sanse sa intalnesti la un loc italieni, spanioli, francezi, anglosaxoni, dar si romani, fiind unul din orasele preferate si de conationalii nostri.
Geneva este cu totul diferita fata de restul oraselor elvetiene. Aici se afla multe din organizatiile internationale, ONG-uri si multinationale. Tot aici, regimul fiscal relaxat atrage multi straini, in cautarea unui trai mai bun.

Elvetia a restrictionat angajarile pentru cetatenii romani si bulgari

Anul acesta, Consiliului federal elvetian a decis activarea clauzei de salvgardare pentru cetatenii romani si bulgari, la un an dupa liberalizarea pietei muncii, potrivit informatiilor furnizate de MAE.
Aceasta masura are o valabilitate de un an, cu posibilitatea de a fi reinnoita in anul 2018 si are ca termen limita de aplicare 31 mai 2019.
Masura adoptata vizeaza exclusiv eliberarea de noi permise de sedere de tip „B” (durata de sedere intre 1 si 5 ani), nerestrictionand eliberarea de permise de tip „L” (durata de sedere sub un an) sau de tip „C” (permise de stabilire a caror eliberare nu este reglementata prin Acordul mentionat) si nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.
Totodata, potrivit datelor comunicate de catre autoritatile elvetiene, in perioada iunie 2016 – mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de sedere de tip „B” pentru cetatenii romani si bulgari, cifra care depaseste pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1.024 de permise, se arata in comunicatul MAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.