Viata in Elvetia – Cat de ridicate sunt costurile cu chiria, mancarea, transportul

0
1422

Viata in Elvetia este una scumpa si acest lucru nu e un simplu mit. Desigur ca si standardul de viata e unul ridicat si calitatea vietii una la fel de ridicata. Mai mult, stabilitatea politica si economica primeaza, iar sistemul de sanatate publica este unul de invidiat.

Pentru a va introduce putin in mediul traiului din Elvetia, va aducem cateva informatii concrete legate de chirie, costurile cu mancarea dar si cu transportul in aceasta tara.

Viata in Elvetia – Chiria

Locuinta reprezinta costul cel mai insemnat pentru viata in Elvetia. Cel mai scump oras din acest punct de vedere este evident Zurich. Chiria unui apartament in conditii de lux, de 120mp ajunge cam la 2200 de euro pe luna.

Geneva e un oras ceva mai ieftin, o chirie la un apartament asemanator ajungand la 2000 de euro. O casa in suburbii are o chirie cam de 4500 de euro.

Desigur, exista si zone mai accesibile, cum ar fi La Chaux-de-Fonds. Media de chirie in oras e de 1500 de euro. Alte orase cu chirie mai scazuta sunt St. Gallen, Schaffhausen dar si Biel.

Preturile pentru a cumpara o locuinta sunt de-a dreptul fabuloase, printre cele mai ridicate din Europa: in medie un metru patrat ajunge la 11.500 de euro. Pretul minim al unui studio se situeaza intre 130.000 de euro si 270.000. Un apartament ajunge lejer la 700.000 de euro.

Viata in Elvetia – Mancarea

Alimentele sunt si ele destul de scumpe in Elvetia, insa putem spune ca sunt accesibile. O persoana isi poate asigura lejer mancarea pe o luna intreaga cu un buget de pana in 200 de euro. Totusi, pretul alimentelor e mai mare cu 20-30% fata de restul tarilor de pe continent.

Viata in Elvetia – Transportul

La fel ca in cazul alimentelor si transportul are un pret ceva mai mare decat nivelul mediu din Europa, insa totusi e accesibil fata de pretul chiriior si al proprietatilor.

Mai exact, in Elvetia transportul public cu abonament costa intre 50 si 100 de euro, iar un bilet de o singura calatorie costa cam 3 euro. Pretul mai poate fi scazut in cazul achizitiei unui card anual.

Taxiurile au cost de peste 5 euro pe kilometru, iar pentru masina proprie ajungi sa platesti 1,3 euro pe litrul de benzina. Mai mult, preturile parcarilor si asigurarilor pentru masina sunt destul de piperate, asa ca e mai avantajos transportul in comun.

Viata in Elvetia – Sistemul de educatie

Vorbim despre unul dintre cele mai performante sisteme de educatie din Europa dar si din intreaga lume. Sistemu le unul de stat, public si gratuit. Desigur, exista si scoli private unde taxele anuale sunt in jurul a 20.000 de euro.

Invatamantul universitar e unul extrem de performant si asta se vede si in functie de universitate. Cu toate astea, preturile nu sunt exagerat de mari, admiterea fiind dificila la sectiile cu adevarat importante si bune.

La Universitatea din Geneva taxa este de 900 de euro pe an, la cea din Berna de 1500 de euro pe an, la fel ca la Lausanne, iar cea mai scumpa e Universitatea din Basel cu 1600 de euro pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.