Cum obtii ajutor de somaj in Spania

Romanii care lucreaza in Spania si au ramas fara loc de munca, pot obtine o indemnizatie de somaj din partea statului spanion, daca intrunesc cateva conditii. Iata cum obtii ajutor de somaj in Spania

0
3556

Romanii care lucreaza in Spania si au ramas fara loc de munca, pot obtine o indemnizatie de somaj din partea statului spanion, daca intrunesc cateva conditii. Iata cum obtii ajutor de somaj in Spania:

Cum obtii ajutor de somaj in Spania si ce conditii trebuie sa intrunesti

Cei care si-au pierdut locul de munca pot solicita o indemnizatie de somaj doar daca:

  • solicitantul este afiliat la sistemul spaniol de securitate sociala
  • solicitantul a contribuit prin cotizatii minim 360 de zile, in ultimii 6 ani anteriori datei intrarii in somaj si nu trebuie sa se gaseasca in vreunul din cazurile de incompatibilitate stabilite prin lege, pentru aceasta perioada minima de cotizare avand dreptul la plata prestatiilor timp de 4 luni. Perioada maxima de plata a prestatiei pentru somaj este de 24 luni.
  • sa nu ai varsta legala de pensionare

Cum obtii ajutor de somaj in Spania si cum se calculeaza indemnizatia

Valoarea indemnizatiei de somaj se calculeaza in functie de cotizarile la sistemul de securitate sociala din ultimele 180 de zile pana la data cand ai intrat in somaj. Astfel, in primele 180 de zile de somaj primesti 70% din baza de calcul, iar incepand cu ziua a 181-a, indemnizatia va fi 60% din baza de calcul, potrivit mae.ro

In Spania, exista sume minime si maxime in ceea ce priveste valoarea indemnizatiei de somaj:

  • suma minima nu poata fi mai mica decat 75% din salariul minim interprofesional, la care se adauga o sesime (1/6) din platile suplimentare daca nu ai copii in intretinere si 100% din salariul minim plus 1/6 din platile suplimentare daca ai cel putin un copil in intretinere;
  • suma maxima se calculeaza in functie de numarul de copii in intretinere, dar nu poate fi mai mult de 170% din salariul minim plus 1/6 din platile suplimentare daca nu ai niciun copil, respectiv 195% din salariul minim plus 1/6 din platile suplimentare pentru un copil. Suma creste la 220% daca ai si un al doilea copil.

Cum obtii ajutor de somaj in Spania daca alegi sa parasesti tara

Pentru obtinerea prestatiei pentru somaj lucratorul trebuie sa se adreseze Serviciului Statal de Ocupare spaniol (SEPE/INEM:www.sepe.es), sau filialei regionale a acesteia, atunci cand relatia de munca s-a incheiat (exceptie cazul de demisie).

In cazul parasirii teritoriului spaniol, pentru a primi in continuare ajutorul de somaj la care are dreptul in Spania, lucratorul trebuie sa anunte Serviciul Statal de Ocupare spaniol (SPEE/INEM) inaintea plecarii si apoi, in termen de 7 zile, sa contacteze agentia de ocupare din tara in care se deplaseaza (in Romania, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca – ANOFM). Conform regulilor europene, in tara de destinatie va beneficia de prestatiile de somaj oferite de statul spaniol timp de maxim 3 luni, pe durata carora sa isi caute activ un loc de munca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.