Cum sa obtii cetatenie rusa – Ghid complet

0
920

Cum sa obtii cetatenia rusa – Am alcatuit un scurt ghid cu informatiile esentiale pentru a obtine cetatenia rusa, dar si cu toate conditiile care se impun pentru o asemenea schimbare.

Am studiat putin legislatia din Rusia si am descoperit ca exista mai multe metode de a obtine cetatenia rusa, in functie de fiecare caz in parte cu particularitatile sale. Va oferim informatiile principale de care aveti nevoie

Cum sa obtii cetatenia rusa si in ce situatii se poate obtine

Exista trei metode principale de a obtine cetatenia ruseasca, in functie de circumstantele personale, insa sunt disponibile si metode secundare, dupa cum veti vedea.

Se poate obtine cetatenia prin nastere, prin naturalizare si prin restaurare.

Prin nastere – presupune ca cel putin un parinte sa fie cetatean rus sau ambii parinti sa locuiasca in Rusia, chiar daca nu sunt cetateni ai statului rus.

O alta metoda a obtinerii cetateniei este prin casatorie, pentru acest lucru e nevoie si de un permis de rezidenta temporara.

Obtinerea cetateniei ruse se poate face si prin investitie – daca ai o afacere in Rusia care e activa cu cel putin 3 ani inainte de anul in care aplici, ai platit taxele si contributiile.

Obtinerea cetateniei ruse prin naturalizare

Din punct de vedere tehnic, exista doua tipuri de procese de naturalizare, „general” si „simplificat”, insa in ciuda numelor, exista doar mici diferente intre cele doua, din punct de vedere al vitezei procesului sau a simplitatii. Indiferent de nume, procesul simplificat nu este mai simplu. Pentru a aplica, va trebui sa fii rezident al Rusiei, ceea ce inseamna ca va trebui sa detii un permis de rezidenta temporar (TRP) si prin urmare, intregul proces de obtinere a cetateniei prin naturalizare simplificata poate dura minim 2-2.5 ani⁸.

Poti aplica prin procesul de naturalizare simplificata daca cel putin una dintre urmatoarele circumstante ti se aplica¹²:

Ai fost nascut in Rusia Sovietica si/sau esti un fost cetatean sovietic.

Ai cel putin un parinte care este un cetatean rus si locuieste momentan in Rusia.

Esti casatorit cu un cetatean rus de cel putin 3 ani.

Ai o invaliditate care nu iti permite sa muncesti si ai un „copil adult, competent din punct de vedere legal” care este cetatean rus si este dispus sa actioneze ca sponsor.

Ai un copil minor care este cetatean rus (a fost nascut in Rusia, „drept de teritoriu”), iar celalalt parinte al lui este fie decedat sau a pierdut tutela si drepturile asupra acelui copil.

Esti un fost cetatean al Uniunii Sovietice si ai locuit intr-o fosta tara sovietica fara a obtine cetatenie. Aceasta este o persoana care nu detine cetatenie nicaieri.

Daca niciuna din cele de mai sus nu se aplica in cazul tau, va trebui sa treci prin procesul general, indeplinind urmatoarele cerinte¹³:

Trebuie sa ai un permis de rezidenta permanenta (PRP)

Trebuie sa fi locuit in Rusia fara intreruperi in ultimii 5 ani. Cu exceptia a 3 luni pe an petrecute in afara tarii.

Un certificat de absolvire al liceului sau diploma care sa confirme cunostintele tale de limba rusa

Un venit stabil in Rusia

Aplicatia de a renunta la cetatenia actuala (in cazul in care tara ta nu accepta cetatenia multipla)

Cum sa obtii cetatenia rusa – Aplicarea pentru cetatenie

Aplicarea pentru cetatenie nu este usoara si trebuie sa tii cont de faptul ca va trebui sa completezi formulare in limba rusa, sa oferi documente care trebuie sa fie traduse si legalizate in limba rusa si pe teritoriul Rusiei. Ar trebui de asemenea, sa trebuiasca sa faci unele teste medicale la clinici ruse de stat. Daca nu ai un certificat de absolvire al liceului pentru a dovedi nivelul tau de limba rusa, va trebui sa dai un test de limba.

Pentru a face procesul cat mai simplu posibil, verifica un oficiu local din Rusia pentru instructiuni specifice si cerinte pentru situatia ta. Insa chiar daca ai cercetat pe indelete website-urile guvernamentale oficiale si te-ai uitat peste legislatie pentru a fi cat mai bine pregatit, ai putea descoperi ca primesti informatii si cerinte cu totul diferite intr-un oficiu local. Acesta este pur si simplu modul in care functioneaza lucrurile in Rusia si pentru a te asigura ca functionarii urmeaza protocolul, exista firme de avocatura care te pot ajuta cu procesul de aplicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.